Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Σωματικό Βάρος και Υποκατάστατα ζάχαρης

Έρωτας και δίαιτα …συνδυάζονται;

Ο ρόλος των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στην καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά και της γλυκιάς γεύσης, αποτελεί βασικό θέμα έρευνας.

Ο ρόλος των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διατροφή μας

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν εδώ και χρόνια μία πραγματικότητα στη σύγχρονη διατροφή. Το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας επισημαίνει το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.
Τα “ολιγοθερμιδικά ή έντονα γλυκαντικά» έχουν γλυκύτητα που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη (30-3.000 φορές) από αυτή της ζάχαρης και γι” αυτό προστίθενται σε πολύ μικρές ποσότητες στα τρόφιμα και ροφήματα χωρίς να προσθέτουν θερμίδες, αλλά ούτε επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης, σύμφωνα με τις οδηγίες από τους μεγάλους οργανισμούς. Αυτά περιλαμβάνουν το ακετοσουλφαμικό κάλιο, την ασπαρτάμη, τη θαυματίνη, τη σακχαρίνη, το κυκλαμικό οξύ και τη στέβια.
Δεδομένου ότι, όπως θα μπορούσαμε να πούμε, γεννιόμαστε με έμφυτη την προτίμηση για τη γλυκιά γεύση, η κατανάλωση αυτών των υλών δίνει μία λύση, αφού το να απομακρύνουμε εντελώς τις γλυκιές γεύσεις από τη διατροφή μας δεν είναι πάντα ούτε εύκολο ούτε ίσως και ρεαλιστικό.
Έτσι, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (υποκατάστατα ζάχαρης) αποτελούν ένα σημαντικό σύμμαχο για το κάθε άτομο που θέλει να περιορίσει το βάρος του, να ρυθμίσει το ζάχαρο του ή έστω να καταναλώσει κάποιο γλυκό χωρίς πολλές “τύψεις», επιτρέποντας την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης χωρίς καθόλου ή με λιγότερες θερμίδες.

Ολιγοθερμιδικά και γλυκιά γεύση

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις πρόσφατα, σχετικά με τη σχέση της κατανάλωσης γλυκαντικών υλών, της ανάγκης για γλυκιά γεύση και της διαχείρισης του σωματικού βάρους τονίζει ότι, συνολικά, οι υπάρχουσες μελέτες, χρησιμοποιώντας πολύ διαφορετικές μεθοδολογίες σε διάφορους τύπους καταναλωτών (άνδρες, γυναίκες, λεπτούς, παχύσαρκους, άτομα που δεν ήταν ποτέ παχύσαρκοι, καθώς και άτομα που ήταν παχύσαρκα), φθάνουν σε μεγάλο βαθμό σε συγκλίνοντα συμπεράσματα: η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών (LES) δεν έχει καμία συνεπή συσχέτιση με την αυξημένη όρεξη για ζάχαρη ή γλυκά προϊόντα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπως αναφέρεται στη μελέτη, η χρήση των υλών αυτών συνδέεται με ακόμα και χαμηλότερη πρόσληψη γλυκιάς γεύσης.

Ολιγοθερμιδικά και ρύθμιση βάρους

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι υπάρχουν πρόσφατες μελέτες παρέμβασης, σε παιδιά και ενήλικες, που επιβεβαιώνουν ότι η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών τείνει να μειώσει, αντί να αυξήσει, την πρόσληψη τροφών που περιέχουν ζάχαρη, και διευκολύνουν, παρά βλάπτουν, την επιθυμητή απώλεια βάρους. Επίσης, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμες τυχαιοποιημένες μελέτες απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σε διάφορες πτυχές του ελέγχου του βάρους. Έτσι, αν και είναι πολλές οι μελέτες που συσχετίζουν την πρόληψη της αύξησης του βάρους, την απώλεια του βάρους ή τη διατήρηση της απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί στη συνολική κατανάλωση προϊόντων που τα περιέχουν, καθώς αυτά συχνά συνεχίζουν να αποδίδουν θερμίδες και επηρεάζουν θετικά το βάρος μας.
Πηγή: Bellisle F. : Intense Sweeteners, Appetite for the Sweet Taste, and Relationship to Weight Management. Current Obesity Reports, 2015. DOI 10.1007/s13679-014-0133-8.
 
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/somatiko-varos-kai-ypokatastata-zacharis/