Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Παχυσαρκία και Κακή Διατροφή απειλούν την Υγεία

Έρωτας και δίαιτα …συνδυάζονται;

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές αλλά και στην απουσία συντονισμένης διατροφικής πολιτικής.

Η έρευνα του Lancet

Σύμφωνα με το αφιέρωμα του γνωστού επιστημονικού περιοδικού “Lancet», με τίτλο “Dietary quality among men and women in 187 countries in 1990 and 2010: a systematic assessment» το οποίο ανέλυσε την ποιότητα της διατροφής σχεδόν 4,5 δισεκατομμυρίων ενηλίκων σε 187 χώρες, έγινε φανερό ότι αν και υπάρχει μία ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση υγιεινών τροφίμων (π.χ. φρούτων και λαχανικών) στις χώρες αυτές, κατά την τελευταία εικοσαετία, ιδίως στις ανεπτυγμένες, την ίδια περίοδο η κατανάλωση των ανθυγιεινών ειδών αυξήθηκε επίσης, σε όλο τον κόσμο, με ανομοιογένεια μεταξύ των χωρών. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αφορά την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, όπου μελετήθηκε η διατροφή των κατοίκων σε αυτές τις χώρες, μεταξύ των ετών 1990 και 2010, καθώς και οι διατροφικές τους συνήθειες και οι τάσεις της διατροφής τους στην πάροδο του χρόνου.

Το παγκόσμιο πρόβλημα του ανθυγιεινού φαγητού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν το 40% των ενηλίκων παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και το 13% του είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2014. Την ίδια στιγμή, περίπου 42 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Η παγκόσμια κυριαρχία του γρήγορου, έτοιμου και ανθυγιεινού φαγητού καθιστά την όποια προσπάθεια για πρόοδο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας απελπιστικά αργή, τη στιγμή που μόνο μία στις τέσσερις χώρες του πλανήτη μπορούν και εφαρμόζουν αποτελεσματικές και συντονισμένες πολιτικές υγιεινής διατροφής.
Έτσι, στις περισσότερες χώρες οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες κερδίζουν έδαφος, αυξάνοντας εκθετικά τα ποσοστά τόσο της παχυσαρκίας όσο και των μεταβολικών παθήσεων, που συνδέονται με αυτή, σύμφωνα με το συγκεκριμένο αφιέρωμα του έγκριτου ιατρικού περιοδικού “TheLancet» και το GlobalBurdenofDiseasesNutritionandChronicDiseasesExpertGroup (NutriCoDE). Η επιδημική έξαρση της παχυσαρκίας αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες και δυστυχώς επηρεάζει και τα παιδιά. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, σε λιγότερο από μια γενιά, έχουν αυξηθεί δραματικά τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως, και αυτό ασφαλώς οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολύ λίγες χώρες έχουν παρθεί τα αναγκαία ρυθμιστικά και πολιτικά μέτρα, που μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από την εισβολή του κακού φαγητού, το μη ελεγχόμενο φαγητό στο σχολείο, τη διαρκή διαφημιστική προβολή του “πρόχειρου φαγητού» και την υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Αποτέλεσμα αυτής της απουσίας πολιτικής παρέμβασης στο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ τα παιδιά να ζυγίζουν κατά μέσο όρο πέντε κιλά περισσότερο, από ότι πριν από 30 χρόνια, και το ποσοστό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών να αυξάνει δραματικά. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη η χώρα μας λόγω της απουσίας οργανωμένης ύπαρξης προγραμμάτων και αποφάσεων και της διαρκούς απομάκρυνσης από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, έχει κατακτήσει την υψηλότερη θέση στο αρνητικό σκορ της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους. Βέβαια, την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τη μελέτη στο Lancet η Ελλάδα διατηρεί ευτυχώς ακόμα σημαντικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής, και αυτό την κατατάσσει ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη “βαθμολογία» στην υγιεινή διατροφή διεθνώς.

Απαιτείται συντονισμένη αντιμετώπιση

Η κακή ποιότητα της διατροφής και η παχυσαρκία αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας και μεταβολικών επιπλοκών και νοσημάτων (διαβήτης και καρδιοπάθειες), ανά τον κόσμο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αύξηση στις ανθυγιεινές συνήθειες ξεπερνάει την αύξηση στα υγιή πρότυπα και στις σωστές διατροφικές επιλογές, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, καθιστά ύψιστης σημασίας την ανάπτυξη προγραμμάτων σχεδίων δράσης και παρεμβάσεων σε κοινωνικό, πολιτικό και ατομικό επίπεδο.
Με μέτρα όπως είναι η συστηματική διατροφική επισήμανση στα τυποποιημένα τρόφιμα, τα προγράμματα αγωγής υγείας, η μείωση των τιμών σε υγιεινά τρόφιμα και η φορολόγηση των πιο επιβαρυντικών, ο έλεγχος των τροφίμων στα κυλικεία μπορεί να υπάρξει ίσως καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και βελτίωση της ποιότητας της διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: http://www.thelancet.com/pdfs/journals/langlo/PIIS2214-109X(14)70381-X.pdf
 
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/paxysarkia-kai-kakh-diatrofh-apeiloun-thn-ygeia/