
Οι πρόσφατες διαιτητικές οδηγίες, για τα άτομα με διαβήτη, αντιστοιχούν πλέον σε ένα υγιεινό και ποικίλο πλάνο διατροφής, που βασίζεται στην εξατομίκευση των αναγκών του κάθε ατόμου.
Αποτελεσματικότητα της διατροφικής θεραπείας
Η σωστή διατροφή συνιστάται για όλους τους ασθενείς με τύπου 1 και τύπου 2 διαβήτη ως ένα αποτελεσματικό συστατικό του συνολικού σχεδίου θεραπείας. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν εξατομικευμένη ιατρική διατροφική θεραπεία (MNT) για να επιτευχθούν οι στόχοι της θεραπείας, και η οποία κατά προτίμηση πρέπει να παρέχεται από ένα διαιτολόγο βασισμένο στις πρόσφατες συστάσεις για τη δίαιτα του διαβήτη.
Ειδικότερα, για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, η συμμετοχή σε ένα εντατικό, ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεραπείας με ινσουλίνη, με τη χρήση της καταμέτρησης υδατανθράκων, με ισοδύναμα ή γραμμάρια, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου.
Η θεραπεία του διαβήτη μέσω της σωστά δομημένης διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα (π.χ.στη μείωση της A1C, αποφυγή επιπλοκών, καρδιοπροστατευτική δράση).
Διαβήτης και σωματικό βάρος
Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 ή όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη είναι σημαντικό να επιδιώκουν μία μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα μια υγιεινή διατροφή, ώστε να επιτύχουν την επιθυμητή απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους, μέσα από ένα μέτρα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να παρέχει κλινικά οφέλη στα άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται στα αρχικά στάδια της πορείας της ασθένειας.
Για την επίτευξη μίας μέτριας απώλειας βάρους, συνιστώνται εντατικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής με συνεχή υποστήριξη από ειδικούς.
Διαιτητικό πλάνο στο Διαβήτη
Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει ένα ιδανικό ποσοστό των θερμίδων από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος για όλα τα άτομα με διαβήτη. Ως εκ τούτου, η κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών θα πρέπει να βασίζεται στην εξατομικευμένη αξιολόγηση, στις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες, στις προτιμήσεις και τους μεταβολικούς στόχους για το κάθε άτομο. Το ποσό των υδατανθράκων και η διαθέσιμη ινσουλίνη μπορεί να είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον γλυκαιμικό έλεγχο μετά το φαγητό και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό του πλάνου διατροφής.
Για τη ρύθμιση του διαβήτη μπορούμε πλέον να επιλέξουμε, εξατομικεύοντας τις οδηγίες μας, κάποιο από τα προτεινόμενα πλάνα διατροφής όπως το μεσογειακό πλάνο, μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, μία δίαιτα χαμηλού λίπους, το χορτοφαγικό πρότυπο διατροφής ή το μοντέλο της δίαιτας DASH (ειδικό για ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης).
Οι υδατάνθρακες στη δίαιτα του Διαβήτη
Στο διαιτολόγιο του διαβήτη είναι σημαντική η συνολική ποσότητα των υδατανθράκων ενώ είναι απαραίτητη η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών (14 γρ/1000 kcal) για να επιτύχουμε την ικανοποιητική ρύθμιση του. Η πρόσληψη υδατανθράκων από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, και ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να είναι υψηλή, ενώ η πρόσληψη άλλων υδατανθράκων, ιδιαίτερα εκείνων που περιέχουν πρόσθετα λίπη, σάκχαρα, ή νάτριο (αλάτι) θα πρέπει να είναι περιορισμένη.
Τα λιπαρά στη δίαιτα του Διαβήτη
Όσο αφορά το λίπος στη δίαιτα του διαβήτη είναι πιο σημαντική η ποιότητα του, ενώ τη συνολική ποσότητα την προσέχουμε ιδιαίτερα όταν υπάρχει αυξημένο σωματικό βάρος. Η αυξημένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), όπως λιπαρά ψάρια, και ω-3 λινολενικό οξύ (ALA) αποτελεί βασική οδηγία για τη δίαιτα. Η κατανάλωση ψαριών (κυρίως τα λιπαρά ψάρια) τουλάχιστον δύο φορές (δύο μερίδες) ανά εβδομάδα συνιστάται, ενώ για το ποσό των κορεσμένων λιπαρών, της διαιτητική χοληστερόλης και των τρανς λιπαρών οι συστάσεις για τα άτομα με διαβήτη είναι η ίδια με εκείνη για το γενικό πληθυσμό και στηρίζεται στο συνολικό περιορισμό τους. Άρα, προτιμούμε το ελαιόλαδο, τα λιπαρά των ψαριών, των ξηρών καρπών και αποφεύγουμε το λίπος από τρόφιμα όπως το κρέας, το τυρί, οι ζύμες, τα γλυκά και τα τυποποιημένα τρόφιμα.
Πηγή: American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes. January 2015; Volume 38, Supplement 1.
The post Διαβήτης και Οδηγίες Διατροφής: Τι αλλάζει; appeared first on KaliKardia.gr.
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/diavitis-kai-odigies-diatrofis-ti-allazei/