Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Επαναδιαπραγμάτευση

 
Ασθενής: Σε ένα μήνα θέλω να χάσω 8 κιλά. Δώστε μου κάτι αυστηρό και εγώ θα το τηρήσω κατά γράμμα!
Διαιτολόγος: Τι θα συμβεί σε ένα μήνα;
Ασθενής: Τίποτα το ιδιαίτερο. Απλά δεν αντέχω άλλο το εαυτό μου. Δεν με χωράνε τα ρούχα μου. Τα πόδια μου έχουνε πρηστεί. Ούτε τα παπούτσια μου δεν μπορώ καλά καλά να βάλω… Ακόμα και στον καθρέφτη σταμάτησα να κοιτιέμαι. Δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση.
Διαιτολόγος: Φαίνεται ότι σας απασχολεί αρκετά το πρόβλημα με το βάρος σας. Από πότε άρχισε να συμβαίνει αυτό;
Ασθενής: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου! Πρέπει να ήμουν στα δεκατέσσερα όταν έκανα για πρώτη φορά δίαιτα. Μια ζωή προσπαθώ να κάνω δίαιτα. Άλλοτε τα καταφέρνω και άλλοτε όχι. Όμως αν το πάρω απόφαση δεν με σταματάει τίποτα. Στο παρελθόν κατάφερα να χάσω πάνω από 8 κιλά σε ένα μήνα!
Διαιτολόγος: Πόσα κιλά έχετε χάσει μέχρι τώρα σε όλη σας τη ζωή;
Ασθενής: Εννοείτε στο σύνολο;
Διαιτολόγος: Ακριβώς!
Ασθενής: Μμμ δε ξέρω… υποθέτω πολλά!
Διαιτολόγος: Μπορείτε να μου κάνετε ένα πρόχειρο υπολογισμό; Κατά προσέγγιση πόσα κιλά έχετε διώξει έως τώρα;
Ασθενής: Λοιπόν, αν υποθέσουμε ότι διώχνω 15 κιλά κάθε χρόνο και κάνω δίαιτα τα τελευταία 20 χρόνια πάει να πει ότι έδιωξα… 300 κιλά!!!
Διαιτολόγος: Ακούγεται μεγάλος ο αριθμός. Αναρωτιέμαι, κάποιος που κατάφερε στην ζωή του να διώξει 300 κιλά πως είναι δυνατόν να έχει πρόβλημα με το βάρος του; Μπορείτε να μου δώσετε μια εξήγηση;
Ασθενής: Προφανώς κάτι δεν γίνεται σωστά…
Διαιτολόγος: Έχετε κάποια ερμηνεία;
Ασθενής: Ναι. Είναι γιατί δεν κάνω ποτέ την συντήρηση. Αυτό φταίει. Μόλις χάσω μερικά κιλά μετά αρχίζω να τρώω ότι στερήθηκα στη φάση της δίαιτας.
Διαιτολόγος: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει κάποιος στην συντήρηση;
Ασθενής: Μια ζωή πρέπει να προσέχεις… Θα πρέπει να καταβάλεις καθημερινά προσπάθεια για να κρατήσεις το χαμένο σου βάρος. Θα πρέπει να θυσιάσεις τα αγαπημένα σου φαγητά, τα γλυκά, τις ταβέρνες και ποτέ δεν θα μπορείς να είσαι ελεύθερος να φας ότι θέλεις σε ένα τραπέζι. Ακόμα και αν το κάνεις θα σε πνίγουν οι τύψεις και οι ενοχές!
Διαιτολόγος: Άρα, αν κατάλαβα καλά τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθείτε να χάσετε βάρος ξεκινώντας πάντοτε με μια αυστηρή δίαιτα την οποία μετά δεν μπορείτε να κρατήσετε διότι το κόστος για εσάς είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όπως χαρακτηριστικά είπατε θα πρέπει να θυσιάσετε πολλά, σωστά;
Ασθενής: Σωστά.
Διαιτολόγος: Κατ’ αρχάς η συντήρηση είναι μια διαδικασία της οποίας τα θεμέλια χτίζονται από την πρώτη μέρα που ξεκινάει η δίαιτα. Ένα πρόγραμμα που θα αποσκοπεί σε απότομη απώλεια βάρους επιβάλλει πολύ χαμηλές θερμίδες και αποκλεισμό βασικών ομάδων τροφίμων και αυτό είναι συνυφασμένο με μεγάλη απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας, ενώ έχει μικρή επίδραση στην καταπολέμηση του λίπους.
Ασθενής: Ναι… όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γρήγορο στην αρχή για τα νιώσω καλύτερα και μετά θα συνεχίσω με μια ισορροπημένη διατροφή.
Διαιτολόγος: Μετά την αρχική απώλεια βάρους, το σώμα θα προσπαθεί ταυτόχρονα να διώχνει το λίπος και να επανακτά τα χαμένα του υγρά και μέρος της μυϊκής μάζας που έχει απολέσει με αποτέλεσμα η ζυγαριά αντί να κατεβαίνει να ανεβαίνει παρόλο που εσείς θα εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε δίαιτα. Πόσο βέβαιη είστε ότι μπορείτε να παραμείνετε σε ένα πρόγραμμα δίαιτας που αντί να χάνετε βάρος θα βάζετε;
Ασθενής: Καθόλου! Τι πρέπει να κάνω;
Διαιτολόγος: Έχετε αφιερώσει 20 χρόνια από τη ζωή σας σπαταλώντας χρόνο, κόπο, χρήμα και ενέργεια για να βρίσκεστε σήμερα στην γνωστή αφετηρία: “ξεκινάω δίαιτα». Είναι σαν κάποιος να προσπαθεί να αντλεί νερό από μια τρύπια βάρκα, ενώ οι μοναδικές λύσεις που έχει είναι είτε να εγκαταλείψει την βάρκα είτε να κλείσει την τρύπα. Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι από σήμερα θα ακολουθήσουμε ένα μοντέλο το οποίο θα διαγράψει τους όρους “δίαιτα» και “συντήρηση» και θα τους αντικαταστήσει με ένα άλλο που θα αποσκοπεί στην χαλάρωση των κανόνων έτσι ώστε να μπορεί το πρόγραμμα να είναι εφαρμόσιμο για πάντα. Αυτό θα το ονομάσουμε αλλαγή στον τρόπο ζωής και στον τρόπο σκέψης.
Ασθενής: Ενδιαφέρον! Κιλά θα χάσω;
Διαιτολόγος: Βεβαίως! Όμως αυτή την φορά αντί να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατό από το περιττό βάρος, θα εστιάσουμε πρωτίστως στις αιτίες που το προκαλούν, το συντηρούν και το αυξάνουν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Θέλω να με βοηθήσετε να καταγράψουμε σε ένα χαρτί τα υπέρ και τα κατά της διαδικασίας αλλαγής ώστε να….
  • δίαιτα

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/diaita/diaites/item/3713-%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7