

Στις 3 Μαΐου του του 2004 στις 7.30πμ ήμουν ο πρώτος δημότης Μεταμόρφωσης, που πέρασε την κεντρική είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζουν το Δημοτικό Κολυμβητήριο Μεταμόρφωσης και μπήκα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων. Με τη βοήθεια της καθηγήτριας φυσικής αγωγής Κατερίνα Λάσδα που τότε εκτελούσε χρέη ναυαγοσώστη, με έμαθε να κολυμπάω σωστά, να βελτιώσω σημαντικά τη φυσική μου κατάσταση και τον επόμενο χρόνο, τον Ιούνιο του 2005 κέρδισα ένα αργυρό μετάλλιο σε αγώνες παλαίμαχων κολυμβητών που διεξήχθησαν στην πισίνα του Δήμου Φαλήρου.
Σε λίγες μέρες θα κλείσουν 11 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την πρώτη μέρα που αισθάνθηκα ένα πρωτόγνωρο δέος, κολυμπώντας στα κρυστάλλινα νερά της πισίνας. Από τότε, εξακολουθώ ακόμα και σήμερα να κολυμπώ πολύ τακτικά, βελτιώνοντας διαρκώς της σωματική μου κατάσταση και υγεία.
Σε αυτά τα 11 χρόνια οι εγκαταστάσεις του κολυμβητήριου υπέστησαν πολλές φθορές. Από ανύπαρκτους φύλακες που επέτρεπαν το βράδυ σε ανεγκέφαλους να πετούν πέτρες, χώματα και αντικείμενα, από έλλειψη προσωπικού που ο Δήμος μέσω όλων των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, εξακολουθεί να ταλαιπωρεί ακόμα με πρόσκαιρες συμβάσεις τους υπαλλήλους προκειμένου να εκβιάζει την ψηφοθηρία, αμελώντας ή καθυστερώντας την διόρθωση άλλων καταστροφών που έγιναν μέσα στους χώρους, ενώ δεν στάθηκε φειδωλό σε άλλες περιπτώσεις σπαταλώντας χρήματα σε έργα βιτρίνας και αφήνοντας αυτό το στολίδι να παρακμάζει μέσα στη φθορά του χρόνου.
Λίγες μόλις μέρες πριν την επέτειο των 11 ετών λειτουργίας, από τις 6 βρύσες στα ντους στα αποδυτήρια των ανδρών, απέμειναν να λειτουργούν μόλις 2, με συνέπεια να περιμένεις στην ουρά είτε για να περάσεις στην πισίνα, είτε για να ετοιμασθείς να πας στη δουλειά σου. Γνωρίζοντας πως οι ίδιες συνθήκες ισχύουν και στα αποδυτήρια των παιδιών, υποθέτω ότι και στα αποδυτήρια των γυναικών δεν θα υπάρχει κάποια διαφορετική εικόνα. Καταστάσεις όπως αυτές λειτουργούν ανασταλτικά στην ψυχολογία κάθε ανθρώπου για να ασκηθεί, διότι η άσκηση οφείλει να συνδυάζεται με τη χαρά και την ευεξία. Ίδιες εικόνες έχω παρατηρήσει και σε άλλα υπαίθρια γήπεδα όπου η φθορά των δαπέδων και των εγκαταστάσεων έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρά τραύματα στη υγεία παρά στην σωματική ευεξία.
Σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες πάντα υπάρχει μια δικαιολογία. Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν είναι εδώ ο υπεύθυνος, θα έρθει άλλος υπεύθυνος και ως δια μαγείας κάθε φορά που αναζητάς έναν υπεύθυνο αυτός έχει μόλις φύγει. Όμως η δική μας πίεση απέναντι σε κάθε υπεύθυνο είναι απαραίτητη και οφείλουμε να συνεχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε έως ότου όλοι αυτοί που χρίζονται ως “υπεύθυνοι» να αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην άθληση και η πολιτεία μέσω των Δήμων οφείλει να του παρέχει κάθε άνεση με άψογες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, με κατασκευή νέων αθλητικών χώρων, με εξειδικευμένο προσωπικό που θα αμείβεται δίκαια, αλλά ταυτόχρονα να κρίνεται και να αξιολογείται για το έργο του.
Η αξία της άσκησης είναι αδιαμφισβήτητη και οφείλουμε προς τον εαυτό μας και την οικογένειά μας, να προσέξουμε την υγεία μας και να θωρακίσουμε τη ζωή μας. Με την άσκηση θωρακίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα και εκκρίνονται ορμόνες όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες οι οποίες είναι βασικές για την χαρά και την ψυχική υγεία. Αυτό συνεπάγεται όμως ότι θα πρέπει να έχουμε αυτή την δυνατότητα όλοι μας. Αν σε κάποιους φαίνεται δύσκολη η δυνατότητα της συνδρομής σε ένα γυμναστήριο, εδώ καλείται η πολιτεία μέσω των δήμων να αναλάβουν να καλύψουν αυτό το κενό, δημιουργώντας χώρους άθλησης και δυνατότητες μαζικού αθλητισμού για κάθε ηλικία.
Σε αυτούς τους ιδιαίτερους καιρούς που ζούμε η ομαδική άσκηση συμβάλει στην κοινωνικοποίηση που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχική μας υγεία, σε αντίθεση με τις συνήθη συμπεριφορά μας που είναι να κλειστούμε στο σπίτι και να παρακολουθούμε τηλεόραση από τον καναπέ ή την πολυθρόνα μας, τρώγοντας παράλληλα πλήθος άχρηστων και τροφών πλούσιες σε θερμίδες.
Αν εντάξουμε την άσκηση σε ένα γενικότερο πλάνο καλής διατροφής, είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε όλη μας την οικογένεια, τότε το κέρδος είναι πολλαπλό έχοντας πολλά οφέλη στην υγεία και τον οργανισμό μας που είναι ανεκτίμητα.
Όπως πολύ συχνά αναφέρουν όλοι οι συνεργάτες μου καθηγητές φυσικής αγωγής, η άσκηση προλαμβάνει αλλά και θεραπεύει μια μεγάλη λίστα ασθενειών και θα σας γλιτώσει από πολλές επισκέψεις σε γιατρούς καθώς και από την κατανάλωση πολλών φαρμάκων.
- διατροφή
- υγεία
- άσκηση
- κολύμβηση