Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Στιγμιαίος καφές: Η φύση στην κούπα μας!

 
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια διαδικασία ακολουθείται προτού βρεθούμε σε θέση να απολαύσουμε έναν αρωματικό στιγμιαίο καφέ και κατά πόσον φιλτράρεται σωστά πριν τον πιούμε; Αν όχι, ευκαιρία να το συζητήσουμε.
 
Ας ξεκινήσουμε από τους μικρούς, μυρωδάτους κόκκους που ρίχνουμε στην κούπα μας πριν ετοιμάσουμε τον καφέ μας. Η ωρίμανση των κόκκων αυτών, διαρκεί 9 μήνες ενώ στη συνέχεια εκτίθενται στον ήλιο για τρεις με τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να ξηραθούν και να βγει το εξωτερικό τους περίβλημα. Αυτό που προκύπτει είναι οι γνωστοί σε όλους μας πράσινοι κόκκοι καφέ οι οποίοι περνάνε από διαδικασία διαλογής και επιλέγονται οι καταλληλότεροι και πιο ποιοτικοί που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές. Μερικά από τα πιο παραδοσιακά, τροπικά μέρη για την παραγωγή καφεόδενδρων είναι η Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα, η Κένυα, η Κολομβία και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Επόμενο και τελευταίο βήμα πριν συσκευαστεί το προϊόν, το καβούρδισμα, το μυστικό που δίνει όλες τις αρωματικές ιδιότητες στον καφέ. Και φτάνουμε στην ουσία. Στο άνοιγμα και την ετοιμασία μιας κούπας καφέ. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το κατακάθι και το κατά πόσο είναι φρόνιμο να το καταναλώσουν, αγνοώντας τη διαδικασία φιλτραρίσματος από την οποία έχει περάσει ο καφές πριν καταλήξει στα χέρια μας. Αφού ο καφές καβουρδιστεί και αλεστεί, βράζεται σε νερό και στη συνέχεια αφυδατώνεται για να μας δώσει έναν διαλυτό καφέ ενώ εκχυλίζεται από ειδικά φίλτρα που έχουν την ικανότητα να κρατούν το κατακάθι. Ακολουθούν πολλά φιλτραρίσματα μέχρι τη στιγμή που θα αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος. Ίδια διαδικασία συνεπώς με αυτήν που θα έκανε και κάποιος από εμάς με την καφετέρια του για να ετοιμάσει έναν καφέ φίλτρου.
Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο που απασχολεί τον καταναλωτή είναι η περιεκτικότητα καφεΐνης ενός στιγμιαίου καφέ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι ο στιγμιαίος καφές δεν διατηρεί την πρωτιά σε επίπεδα καφεΐνης και πως ακόμη και για τους λάτρεις του βραδινού καφέ, ο στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ μπορεί να αποτελέσει την ιδανική λύση χωρίς να επηρεαστεί ο ύπνος τους. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες σε περίοδο κύησης ή θηλασμού.
Ο στιγμιαίος καφές λοιπόν, φιλτράρεται ενώ παράλληλα δεν είναι το νούμερο ένα ρόφημα σε περιεκτικότητα καφεΐνης, καθώς… “βασιλιάς» αναδεικνύεται ο καφές φίλτρου. Δείτε αναλυτικότερα στον παρακάτω πίνακα, την περιεκτικότητα σε καφεΐνη που υπολογίζεται σε κάθε είδος καφέ ανά μερίδα.

Είδος καφέ ανά μερίδα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml) 115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml) 65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml) 2-3mg
Ελληνικός καφές (50ml) 40mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml) 0-1mg
Εσπρέσο (30ml) 30-40mg

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

  • καφές

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/food/food/item/3745-%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%97-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82