Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Lingonberries ή cranberries : Διατροφική αξία του κόκκινου μύρτιλου

 
Τελευταία γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος για τις ευεργετικές επιδράσεις των διαφόρων μούρων στην υγεία. Μεταξύ αυτών και τα άκρως ευεργετικά lingonberries (Vaccinium vitis-idaea). Τα lingonberries συχνά ονομάζονται και ως κόκκινα μύρτιλλα και συγγενεύουν σε χαρακτηριστικά και διατροφική σύσταση με το φίγγι (cranberry – Vaccinium oxycoccos ). Φυτρώνουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως Ευρώπη, περιοχές της Ασίας, Νότια και Βόρεια Αμερική.
Η περιοχή που φυτρώνουν όμως συχνότερα είναι η Σκανδιναβία. Εκεί καταγράφεται και η μεγαλύτερη συχνότητα κατανάλωσης τους, όπου καταναλώνονται με διαφόρους τρόπους: φρέσκα, παγωμένα, αποξηραμένα ή ως συνοδευτικό κρέατος με τη μορφή μαρμελάδας! Η πλούσια περιεκτικότητα τους κυρίως σε πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά τα καθιστά ιδιαίτερως ελκυστικά στο ερευνητικό κοινό και οι ερευνητικές μελέτες πάνω στα lingonberries είναι αρκετές.
Μελέτη του πανεπιστημίου του Lund της Σουηδίας απέδειξε ότι η κατανάλωση lingonberries (σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλής σε λιπαρά) μείωσε σημαντικά την πρόσληψη βάρους καθώς επίσης και την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, ενώ βέλτιωσε και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ακόμη, η κατανάλωση lingonberries συνοδεύτηκε και από την μείωση του βιολογικού δείκτη PAI-1 στον ορό του αίματος. Ο δείκτης PAI-1 σημαδοτοδοτεί την ύπαρξη φλεγμονής και υψηλές τιμές αυτού έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης και με την μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
Επιπρόσθετα, μια δεύτερη μελέτη του ίδιου πανεπιστημίου έδειξε ότι έπειτα από κατανάλωση lingonberries τα γεννετικά τροποποιημένα ApoE-/- ποντίκια (στα οποία οι τιμές τις χοληστερίνης είναι αρκετά αυξημένες) εμφάνισαν μικρότερο ποσοστό αθηρωματικής πλάκας. Το γεγονός αυτό συνοδεύτηκε και από μειωμένα επίπεδα λιπιδίων αίματος καθώς και σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσσου (short-chain fatty acids – SCFA). Είναι γνωστό ότι οι πολυφαινόλες δρουν ως αντιοξειδωτικά μειώνοντας τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών που προκαλούν την οξείδωση της LDL-χοληστερίνης, γεγονός που αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας. Πιο συγκεκριμένα τα lingonberries είναι πλούσια σε βενζοικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Εκτός όμως από το υψηλό ποσοστό πολυφαινολών, τα lingonberries είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες. Χαρακτηριστικά, τα lingonberries περιέχουν 17 g ολικής φυτικής ίνας ανά 100 g (επίξηρού βάρος). Οι φυτικές ίνες περνούν το μεγαλύτερο μέρος του εντέρου αδιάσπαστες και φθάνουν στο παχύ έντερο όπου και διασπώνται από τα βακτήρια της εντερικής μικροχλωρίδας. Κατά την διάσπαση τους παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσσου (οξικό, προπιονικό, βουτυρικό, ισοβουτυρικό, βαλερικό και ισοβαλερικό οξύ) τα οποία είναι υπεύθυνα για μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στον οργανισμό. Έχει βρεθεί ότι το βουτυρικό οξύ προστατεύει ενάντια στον καρκίνο του παχέως εντέρου, ενώ για το προπιονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί υπόστρωμα για την σύνθεση της γλυκόζης, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης του ορού του αίματος και μειώνει την έκκριση ορεξιογόνων ορμονών όπως η γκρελίνη και το πεπτίδιο GLP-1.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει μελέτη του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ βασιζόμενη σε ένα πειραματικό μοντέλο με ποντίκια που χρησιμοποίησε εκχυλίσμα cranberries (200 mg/kg τροφής), τα οποία προέρχονται από την ίδια οικογένεια με τα lingonberries. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ζώα στην τροφή των οποίων είχε προστεθεί cranberry εμφάνισαν μειωμένο σωματικό βάρος, μειωμένο βάρος ήπατος και μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων που συνδέονται και με τα μειωμένα επίπεδα φλεγμονής και οξειδωτικού στρες. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι τα ποντίκια που κατανάλωσαν το εκχύλισμα cranberry εμφάνισαν διαφορετική σύσταση εντερικής μικροβιακής χλωρίδας. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις του βακτηρίου Akkermansia muciniphila. To βακτήριο A. muciniphila αποτελεί το 3-5 % του συνόλου των βακτηρίων που απαρτίζουν την εντερική μικροχλωρίδα. Έχει βρεθεί όμως ότι σε παχύσαρκα άτομα τα επίπεδα αυτού εμφανίζονται μειωμένα. Ερευνητές από το KU Leuven στο Βέλγιο, έδειξαν ότι όταν το A. muciniphila χρησιμοποιήθηκε ως προβιοτικό ήταν ικανό να αποτρέψει τις επιπλοκές που συνοδεύονται με την εγκαθίδρυση του μεταβολικού συνδρόμου.
Τα ερευνητικά δεδομένα καθιστούν σαφές ότι η κατανάλωση lingonberries συμβάλει στην προάσπιση της υγείας, κυρίως ενάντια στην εμφάνιση υπερλιπιδαιμίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και παχυσαρκίας. Ακόμη υποστηρίζεται ότι μέσω της υψηλής σύστασης τους σε φυτικές ίνες είναι δυνατό να παρέχουν δευτερογενείς ωφέλιμες επιδράσεις στον οργανισμό.
  • χοληστερίνη
  • αντιοξειδωτικά
  • γλυκόζη
  • cranberries
  • γκρελίνη
  • φλεγμονή

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/food/food/item/3780-Lingonberries-%CE%AE-cranberries-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%85