Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Κακά, στραβά και ανάποδα!

 
Διαιτολόγος: Καλημέρα!
Ασθενής: Γεια.
Διαιτολόγος: Πως πήγε η εβδομάδα;
Ασθενής: Κακά, στραβά και ανάποδα!
Διαιτολόγος: Συνέβηκε κάτι;
Ασθενής: Τι να συνέβη; Δεν μπορώ να κάνω δίαιτα!
Διαιτολόγος: Τι σας δυσκολεύει;
Ασθενής: Όλα! Αυτό το πράγμα δεν γίνεται! Δηλαδή εγώ πρέπει να έχω συνέχεια στο μυαλό μου πότε θα έρθει η ώρα για να φάω και τι θα πρέπει να πάρω μαζί μου και πως θα το συνδυάσω; Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα! Σε έναν ιδεατό κόσμο που δεν θα είχα τίποτα άλλο να κάνω ενδεχομένως να μπορούσα να ασχοληθώ και με την δίαιτα!
Διαιτολόγος: Αντιλαμβάνομαι ότι σας δυσκολεύει το θέμα της οργάνωσης…
Ασθενής: Και όχι μόνο! Κοιτάξτε! Εμένα η δουλειά μου έχει να κάνει με κόσμο. Συνεχώς υπάρχουν άτομα που μπαινοβγαίνουν στο γραφείο. Δεν μπορώ να τους πω “συγνώμη μια στιγμή, ήρθε η ώρα μου να φάω» και να αρχίσω να μασουλάω σαν κατσίκα!
Διαιτολόγος: Καταλαβαίνω! Ίσως και σε μένα αυτή την στιγμή εάν ερχόταν η ώρα μου να φάω να μην το έκανα μπροστά σας… Έχω όμως αυτό!
Ασθενής: Τι είναι αυτό;
Διαιτολόγος: Smoothie!!!
Ασθενής: Παρντόν;
Διαιτολόγος: Μείγμα από γάλα, γιαούρτι, φράουλες, φρέσκο στυμμένο χυμό πορτοκάλι, μέλι και τριμμένο πάγο! Είναι μια λύση που μου επιτρέπει να παίρνω τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζομαι κατά την διάρκεια των ραντεβού μου χωρίς να χρειάζεται να μασουλάω… θα μπορούσε επίσης κάποιος να προσθέσει και άλλα φρούτα όπως πχ μπανάνα ή ακόμα και μπισκότα… περί ορέξεως…
Ασθενής: Και ποιος θα το κάνει όλο αυτό;
Διαιτολόγος: Εγώ για τον εαυτό μου το κάνω ο ίδιος.
Ασθενής: Ναι, εγώ δεν μπορώ!
Διαιτολόγος: Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που δεν μπορείτε;
Ασθενής: Κοιτάξτε! Ακόμα και αν θυμηθώ το πρωί να φέρω τα υλικά μαζί μου για να το φτιάξω στην δουλειά, θα πρέπει κάποια στιγμή να σηκωθώ να πάω να το κάνω.
Διαιτολόγος: Μήπως θα μπορούσατε να το φτιάξετε από το σπίτι;
Ασθενής: Δεν έχω χρόνο!
Διαιτολόγος: Πόσο χρόνο φαντάζεστε ότι θα σας πάρει να το φτιάξετε;
Ασθενής: Δεν ξέρω… δεν θέλω… δεν μπορώ… δεν ξέρω!
Διαιτολόγος: Εντάξει! Ξέρετε, υπάρχουν περιπτώσεις που βλέπω καθημερινά στο γραφείο μου όπου εντοπίζω πως το πρόβλημα με τον έλεγχο του βάρους τους δεν είναι διατροφικό ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο διατροφικό.
Ασθενής: Δηλαδή;
Διαιτολόγος: Η αδυναμία ελέγχου του βάρους μπορεί να οφείλεται τόσο σε διατροφικούς όσο και σε συναισθηματικούς παράγοντες. Στο προηγούμενο μας ραντεβού είχατε αναφέρει ότι πιστεύετε πως τα παχύσαρκα άτομα είναι συνήθως ευχάριστα με γλυκό χαρακτήρα γεμάτα κατανόηση ενώ αντιθέτως τα λεπτά άτομα είναι νευρωτικά και ζουν μέσα στη στέρηση στην προσπάθεια τους να παραμείνουν αδύνατα. Εδώ έχω μια άσκηση την οποία θα ήθελα να συζητήσουμε.
Ασθενής: Τι λέει εδώ; “το δίλημμα λεπτός/χοντρός;» Τι είναι αυτό;
Διαιτολόγος: Πρόκειται για ένα “εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να φέρουμε στην επιφάνεια βαθιές, ριζωμένες σκέψεις και διαμορφώνουν την πεποίθηση σας σχετικά με τα χοντρά και λεπτά άτομα. Τέτοιες σκέψεις ενδεχομένως να αποτελούν την βασική αιτία που εκφράζεστε με άρνηση απέναντι στο πρόγραμμα.
Ασθενής: Αχ δεν τα μπορώ εγώ αυτά τα ψυχολογικά… (σχεδόν πετάει το έντυπο πίσω)
Διαιτολόγος: Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε με ποιο τρόπο μπορώ να σας βοηθήσω;
Ασθενής: Εγώ θα σας βρω την λύση;
Διαιτολόγος: Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να θέλει την λύση στο δικό σας πρόβλημα περισσότερο από ότι θα πρέπει να το θέλετε εσείς!
Ασθενής: Ναι αλλά εσείς είστε ο ειδικός. Και σας πληρώνω γι’ αυτό!
Διαιτολόγος: Σαφώς, και αυτό με τιμάει ιδιαίτερα! Εάν όμως δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τις διατροφικές οδηγίες που σας δίνω και δεν είστε πρόθυμη να συζητήσουμε τους παράγοντες που ενδέχεται να ευθύνονται γι’ αυτό, τότε εγώ δεν μπορώ να σας βοηθήσω.
Ασθενής: Με διώχνετε;
Διαιτολόγος: Εάν έκανα κάτι τέτοιο εκτός από κακός επαγγελματίας, θα ήμουν και πολύ κακός άνθρωπος. Αυτό που ζητάω από εσάς είναι να με βοηθήσετε να σας βοηθήσω.
Ασθενής: Ναι… καλά, τι πρέπει να γράψω εδώ τώρα;
Διαιτολόγος: Πριν προχωρήσουμε θέλω να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που υπάρχει για την δική σας άποψη. Πείτε μου ειλικρινά! Είμαι γεμάτος περιέργεια! Μήπως έχετε κάποιο πλάνο για τον έλεγχο του βάρους σας το οποίο εγώ δεν μπόρεσα να σκεφτώ;
Ασθενής: Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι. Πείτε μου τι θέλετε να γράψω εδώ.
Διαιτολόγος: Σ’ αυτή την άσκηση θέλω να καθήσετε σπίτι σας σε ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον και με αρκετό χρόνο στην διάθεση σας, όπου θα μου καταγράψετε όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά στοιχεία του να είναι κάποιος λεπτός. Την άλλη μέρα συγκεντρώστε μου όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του να είναι κάποιος χοντρός. Την τελευταία μέρα σκεφτείτε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία για εσάς προσωπικά του να είστε λεπτή/χοντρή.
Ασθενής: Οκ. Αυτό για το σπίτι έτσι;
Διαιτολόγος: Ακριβώς!
Ασθενής: Μάλιστα! Και κάτι ακόμα!
Διαιτολόγος: Παρακαλώ!
Ασθενής: Ο πράσινος καφές τι λέει;
Διαιτολόγος: Έχω ανάγκη την ενέργεια σας για να μπορέσουμε μαζί να δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα με το βάρος σας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να την σπαταλάμε χωρίς λόγο. Εάν όμως θέλετε να μάθετε για τον πράσινο καφέ θα αποτελέσει μέρος της ατζέντας του επόμενου μας ραντεβού, με την προϋπόθεση ότι θα μου φέρετε τις πληροφορίες που βρήκατε για το θέμα αυτό. Για την ώρα επικεντρωθείτε στην άσκηση που σας έδωσα.
Ασθενής: Ευχαριστώ!
  • παχυσαρκία
  • δίαιτα
  • Διαιτολόγος
  • πράσινος καφές

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/diaita/kathimerini-diatrofi/item/3789-%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%AC,-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B1