Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Μήπως να αρχίσεις να αλλάζεις…;

 
Προσπάθησες ποτέ να παρατηρήσεις τη ζωή σου; Είσαι διαβάτης της ή μήπως απλός παρατηρητής της; Τι κάνεις γι’αυτό; Αν δεν μπορείς να απαντήσεις ξεκάθαρα άσε με να σε βοηθήσω λίγο.
Πόσο συχνά ζεις μέρες με μαύρη διάθεση; Η κίνηση εκκρίνει ενδορφίνες, ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την χαρά και την ευεξία. Προσπάθησε να εντάξεις στην καθημερινότητά σου μετακινήσεις με τα πόδια, ίσως ένα δεκάλεπτο διάφορων ασκήσεων ή ίσως ακόμα και κάποιο ενεργητικό παιχνίδι ή επιτραπέζιο. Η ενεργητική ζωή κλειδώνει τα βαριά και μαύρα συναισθήματα της κατάθλιψης μακριά σου. Ευθύνη σου είναι λοιπόν να κινείσαι ακόμα και τις μέρες που το πάπλωμα είναι βαρύ και η διάθεση ασήκωτη. Το 50% είναι η αρχή. Σου υπόσχομαι ότι μόλις κάνεις το πρώτο βήμα θα αλλάξουν όλα μέσα σου. Σίγουρα μπορείς να αφιερώσεις στον εαυτό σου 10′ – 15′ περπάτημα χωρίς να χαζεύεις βιτρίνες, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική και γιατί όχι με κλειστό το κινητό σου. Κάτι τέτοιο θα σου δώσει αρκετή ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας σου.
Μήπως τα περισσότερα φαγητά που καταναλώνεις είναι μπεζ; Αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το τηγάνισμα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σου. Μήπως και τα υγρά που καταναλώνεις για την ενυδάτωση σου περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από το επιθυμητό; Φυσικά καλό θα ήταν να κάνεις μια στροφή προς καλύτερης ποιότητας τροφές και να συμβουλευτείς κάποιον πιστοποιημένο διατροφολόγο.
Μαζί όμως με την διατροφή σου και αφού θεωρήσουμε ότι κινείσαι έστω και λίγο κάθε μέρα, όπως προανέφερα, καλό θα ήταν να προσθέσεις για 2 φορές την εβδομάδα 10′ με 15′ δυναμικών ασκήσεων όπως κοιλιακών, ραχιαίων και άλλων με σκοπό την ενδυνάμωση. Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να σου συντάξει κάποιος καθηγητής φυσικής αγωγής ώστε να αποφύγεις τραυματισμούς αλλά και άσκοπες ασκήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Με έναν τέτοιο τρόπο ζωής το σώμα σου από μόνο του θα σε οδηγήσει στην αναζήτηση καλύτερης ποιότητας τροφής.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει αν τα τρόφιμα σου εκτός από μονόχρωμα προέρχονται από κουτιά delivery και τενεκεδάκια του super market. Πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσεις να έχεις γεύματα με συνοδεία φρέσκων προϊόντων, αμύλου και πρωτεΐνης ώστε να μπορέσει η σεροτονίνη, που θα δημιουργηθεί στο σώμα σου, να περάσει στο εγκέφαλο ανενόχλητη. Η σεροτονίνη είναι σημαντική γιατί όταν φτάσει στον εγκέφαλο δίνει τα μηνύματα είμαι καλά, έχω τον έλεγχο και είμαι χορτάτος. Το προσωπικό σου μαγείρεμα είναι σημαντικό γιατί δίνεις επίσης στο σώμα σου την αίσθηση της φροντίδας. Όταν λοιπόν χρειαστεί να παραγγείλεις κάτι που θα σου ετοιμάσει άλλος, μην ξεχνάς ότι υπολείπεται ενός σημαντικού προϊόντος. Της αγάπης. Μην ξεχνάς να την προσθέτεις σε κάθε σου γεύμα έχοντας γνώμονα την σωστή θρέψη.
Επίσης αν η μόνη διάταση που κάνεις είναι να περνάς το δεξί σου χέρι πίσω από το προσκέφαλο του συνοδηγού για να κάνεις όπισθεν μην απορείς που τα τελευταία χρόνια έγινες πιο δύσκαμπτος. Οι διατάσεις είναι καλό να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου ακόμα και αν αυτές γίνονται σε πεντάλεπτα διαλείμματα στη δουλειά. Σήκω λοιπόν από την καρέκλα σου και τεντώσου. Στο ζητάει το σώμα σου.
Τέλος χαρακτηριστικό δείγμα ότι πρέπει να ξεκινήσεις να κινείσαι είναι αν την τελευταία φορά που θυμάσαι να έκανες γυμναστική, μετά είχες…. γεωγραφία. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά λύπης μου σε ενημερώνω ότι δεν είσαι πλέον παιδί και ήρθε η ώρα να αρχίσεις να προστατεύεις το σώμα σου. Μόνο έτσι θα μπορείς να το χαίρεσαι μέχρι τα βαθιά σου γεράματα χωρίς να σε ταλαιπωρεί και να σε πονάει.
Αν αναγνώρισες έστω και ένα από τα παραπάνω ήρθε η ώρα να σηκωθείς από την καρέκλα του γραφείου, την θέση του αυτοκινήτου, τον καναπέ του σπιτιού σου, το κρεβάτι σου, την πολυθρόνα της καφετέριας και να με συναντήσεις κάπου στο δρόμο να κάνουμε μια βόλτα και να τα πούμε.
  • διατροφή
  • άσκηση
  • τροφή
  • σεροτονίνη

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/health/askisi/item/3863-%CE%9C%CE%AE%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82