Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Ντεκαφεινε – Ο καφές χωρίς περιορισμούς!

 
Ο καφές αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια, που συνδέεται με στιγμές κοινωνικότητας, χαλάρωσής ή εγρήγορσης, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως αποδεικνύεται σε πολλές μελέτες και μεταναλύσεις.
Όμως πολλοί άνθρωποι στερούνται αυτής της ευεργετικής απόλαυσης, εξαιτίας της περιεχόμενης καφεΐνης του αγαπημένου ροφήματος, λόγω υπερευαισθησίας στην ουσία αυτή, προβλημάτων στον ύπνο, εγκυμοσύνης ή θηλασμού, φαρμακευτικής ή ομοιοπαθητικής θεραπείας.
Η καφεΐνη σε καμία περίπτωση δεν είναι μια “επικίνδυνη» ουσία. Αντιθέτως, η “σωστή» ενσωμάτωσή της στην ημέρα μας μπορεί να έχει και ευεργετική επίδραση σε πολλούς τομείς, όπως να έχει αναλγητική δράση ή να προσφέρει καλύτερες σωματικές ή πνευματικές αποδόσεις, χάρη στην εγρήγορση και στα καλύτερα αντανακλαστικά, στην βελτιωμένη προσοχή και μνήμη.
Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να στερηθούμε τον καφέ μας, είτε λόγω της διεγερτικής της δράσης, επειδή η ώρα είναι περασμένη ή επειδή έχουμε ήδη καταναλώσει την μέγιστη ανεκτή δόση καφεΐνης. Η ανεκτικότητα της καφεΐνης διαφέρει για τον κάθε άνθρωπο, ανάλογα την ηλικία και την κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής, αλλά ανέρχεται περίπου σε 300mg- 400mg καφεΐνης/ ημέρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των καφεϊνούχων τροφών ροφημάτων ή ποτών πχ.(ένα μέτριο φλιτζάνι καφές φίλτρου έχει 80-170mg, o στιγμιαίος καφές 80-100mg, ο μονός ελληνικός περίπου 40mg, το τσάι 25-100mg, τα αναψυκτικά τύπου κόλα 25-40mg, το κακάο 2 – 20mg κλπ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, γεννήθηκε ο καφές χωρίς καφεΐνη, που σε αντίθεση με την μόδα των τροφίμων “χωρίς», πραγματικά δεν στερείται σε τίποτα άλλο, ούτε γεύσης, ούτε θρεπτικών ή αντιοξειδωτικών ουσιών ή πολυφαινόλων, από τον κανονικό καφέ. Η καφεΐνη, που περιέχουν οι decaf καφέδες σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στις Ευρωπαϊκές αγορές, είναι λιγότερη από 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και από 0,3% στον διαλυτό/στιγμιαίο καφέ.
Ο καφές χωρίς καφεΐνη, σε αντίθεση με τα υποκατάστατα του καφέ που προέρχονται από άλλους καρπούς, πχ. από δημητριακά, προκύπτει από κόκκους καφέ, με την διαδικασία της αποκαφεινοποιησης, μέσω φυσικών ή χημικών μεθόδων, που συνήθως αναγράφονται στην συσκευασία του καφέ. Η πιο απλή και φυσική μέθοδος, που καλό θα ήταν να επιλέγεται, είναι η διύλιση με νερό ή “Swiss Water Process» (Ελβετική μέθοδος). Συγκεκριμένα, πριν το καβούρδισμα, οι πράσινοι κόκκοι καφέ βυθίζονται σε νερό, όπου η περιεχόμενη καφεΐνη, ως υδατοδιαλυτή ουσία διαλύεται και απομακρύνεται. Στη συνέχεια, οι ντεκαφεινέ πλέον σπόροι, καβουρδίζονται και αλέθονται. Έτσι προκύπτει ένας καφές, με όλο το άρωμα και τη γεύση, αλλά χωρίς καφεΐνη.
Καθώς τα ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση καφέ αποδίδονται στα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως η θεοβρωμίνη, το χλωρογενικό οξύ, η θεοφιλίνη, το καφεϊκό οξύ κλπ. Και όχι στην καφεΐνη, οι decaf καφέδες, όπως ο decaf ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, σύμφωνα και με μεταναλύσεις ερευνών, εξακολουθούν να μας προσφέρουν ασπίδα έναντι χρόνιων παθήσεων, όπως των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη, των νευρολογικών νοσημάτων, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκισον κλπ, παρέχοντας αντικαρκινική, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και ανοσολογική δράση.
Εν ολίγοις, η ευεργετική δράση στην υγεία μας παράλληλα με την μηδενική θερμιδική αξία του σκέτου decaf καφέ, τον καθιστά ιδανικό σύντροφο για όλες τις ώρες και για όλες τους ανθρώπους, που έπρεπε να περιορίσουν ή να αφαιρέσουν την καφεΐνη από την διατροφή τους, απολαμβάνοντας όλα την γεύση και το άρωμα ενός καλού καφέ.
Πηγές:

  • καφές
  • Ντεκαφεινε

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/food/food/item/3868-%CE%9D%CF%84%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%E2%80%93-%CE%9F-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82