Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

11 και μια ερωτήσεις για το διαβήτη και την κύηση

 
Γιατί πρέπει να ελέγξω την τιμή του σακχάρου μου πριν μείνω έγκυος;
Γυναίκες με αυξημένες τιμές γλυκόζης κατά τις πρώτες 8 εβδομάδες κύησης παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να φέρουν στη ζωή παιδί με προβλήματα όπως μακροσωμία, υπερχολερυθριναιμία (ίκτερος), υπασβεσταιμία.
Πότε πρέπει να ελέγξω το σάκχαρο μου;
Έγκυες που δεν έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή δεν παρουσιάζουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου πρέπει σε συνεργασία με τον γυναικολόγο τους και τον ενδοκρινολόγο τους να πραγματοποιήσουν καμπύλη γλυκόζης από την 24η-28 η εβδομάδα κύησης.
Γυναίκες που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ή παρουσιάζουν επιπλέον προδιαθεσικούς παράγοντες πρέπει να ελέγχονται κατά την πρώτη επίσκεψη (επιβεβαίωση εγκυμοσύνης).
Έχω Σακχαρώδη Διαβήτη. Πότε μπορώ να μείνω έγκυος;
Θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με το θεράποντα ενδοκρινολόγο σας, ο οποίος θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Γενικά θα πρέπει να έχετε πολύ καλή ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων σας καθώς και πολύ καλό έλεγχο των πιθανών επιπλοκών από τα μάτια και τους νεφρούς σας. Δεν θα πρέπει να παραληφθεί o θυρεοειδικός έλεγχος και o έλεγχος των επιπέδων της Βιταμίνης D.
Το σάκχαρο μου είναι οριακό, κινδυνεύει το μωρό μου;
Έχει βρεθεί ότι δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής τιμή σακχάρου. Όσο πιο κοντά στις φυσιολογικές τιμές βρίσκεστε, τόσο ελαττώνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα στο μωράκι σας.
Το σάκχαρο μου βρίσκεται εκτός φυσιολογικών ορίων, τι μπορώ να κάνω;
Σ’ αυτή την περίπτωση ο γυναικολόγος και ο ενδοκρινολόγος θα συνεργαστούν για να προγραμματίσουν τα επόμενα στάδια παρέμβασης. Δεν θα πρέπει να λάβετε από μόνη σας αποφάσεις σχετικά με διατροφές ή δίαιτες που διαβάζετε στο διαδίκτυο, στις εφημερίδες και αλλού.
Το σάκχαρο μου είναι οριακό, πόσα κιλά μπορώ να πάρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το πόσα κιλά μπορείτε να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το βάρος σας και το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) που είχατε πριν τη σύλληψη, καθώς και από τις μετρήσεις σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το ακριβές νούμερο.
Πώς μπορώ να βοηθήσω με τη διατροφή μου έτσι ώστε να ρυθμίσω το σάκχαρο μου καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Θα πρέπει να αποφύγετε τα γλυκά και τα υπόλοιπα τρόφιμα που ανεβάζουν το σάκχαρο σας, καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, ενώ προσπαθήστε να έχετε πολλά και μικρά γεύματα κρατώντας σταθερό το συνολικό αριθμό θερμίδων σας. Για όλα τα παραπάνω ζητήστε οδηγίες από το γιατρό σας.
Εμφανίζω Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά ή θα χρειαστεί καισαρική τομή;
Η απόφαση για τη μέθοδο του τοκετού θα ληφθεί μετά από συζήτηση με τους θεράποντες ιατρούς σας (γυναικολόγο και ενδοκρινολόγο). Λαμβάνονται υπόψη μαιευτικά ζητήματα (μέγεθος και θέση παιδιού), καθώς και ενδοκρινολογικά ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια της κύησης ανέπτυξα Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης. Ο τοκετός πήγε καλά. Τι κάνω από εδώ και πέρα;
Έχει βρεθεί ότι γυναίκες που εμφάνισαν Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης έχουν αυξημένη πιθανότητα να εγκαταστήσουν Σακχαρώδη Διαβήτη στη συνέχεια της ζωής τους. Επομένως θα πρέπει να προγραμματιστεί έλεγχος γλυκαιμικού profil μέσα στο πρώτο τρίμηνο από τον τοκετό. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα θα ακολουθήσει ο ενδεδειγμένος έλεγχος.
Ο πρώτος έλεγχος ήταν φυσιολογικός. Έχω ξενοιάσει με το θέμα του σακχάρου;
Οι πιθανότητες να εμφανίσετε Σακχαρώδη Διαβήτη στη συνέχεια είναι αυξημένες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος, η συχνή άσκηση και σε επιλεγμένες περιπτώσεις η φαρμακοθεραπεία, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη.
Κατά τη διάρκεια της κύησης ανέπτυξα Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης. Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου;
Ο θηλασμός, εφόσον δεν υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι, αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο σίτισης του νεογέννητου. Ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Συζητήστε με το γιατρό σας τα πλεονεκτήματα του θηλασμού.
Κατά τη διάρκεια της κύησης ανέπτυξα Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης. Το μωρό μου γεννήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρέπει να προσέξω κάτι για το μωρό μου από εδώ και πέρα;
Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που εμφάνισαν Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στο υπόλοιπο της ζωής τους. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία του παιδιατρού με τον ενδοκρινολόγο, καθώς και η σχολαστική καταγραφή των καμπύλων ύψους-βάρους του παιδιού.
Ο θηλασμός κατά τη βρεφική ηλικία, η σωστή διατροφή του παιδιού και η συχνή άσκηση φαίνεται να αμβλύνουν την πιθανότητα εμφάνισης παιδικής ή εφηβικής παχυσαρκίας.
  • κύηση
  • διαβήτης

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/bri-i/pregnacy/item/3895-11-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CE%B7%CF%83%CE%B7