Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση…

 
Φυσικά δεν είναι άλλη από την σχέση που έχει το καλοκαίρι με τα περιττά κιλά…
Κάθε χρόνο θέλεις να “χάσεις» κάποια κιλά και το καλοκαίρι ή καλύτερα η αλλαγή των ρούχων στη ντουλάπα, σου υπενθυμίζουν ότι πρέπει να το κάνεις άμεσα. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ορκίζεσαι ότι του χρόνου θα ξεκινήσεις χειμώνα και κάθε καλοκαίρι γίνεσαι επίορκος στην προσωπική σου αρχαία τραγωδία.
Δυστυχώς τις περισσότερες φορές κάνεις σπασμωδικές κινήσεις, γρήγορα κουράζεσαι και αφήνεσαι στην τέρψη παγωτών και φαγητών οπότε και καταλήγεις κάθε καλοκαίρι να παχαίνεις αντί να αδυνατίζεις.
Προσπαθώντας λοιπόν να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς έστω και σε αυτόν το λίγο χρόνο που έχεις ψάχνεις όλες τις “γρήγορες» λύσεις και πέφτεις πάνω σε ζώνες και κρέμες αδυνατίσματος, φόρμες σάουνας, μαγικά τσάγια, λιποδιαλυτικά χάπια, στερητικές δίαιτες και υπερβολικά έντονες προπονήσεις. Γλίτωσες λοιπόν από αφυδατώσεις, μυκητιάσεις, φλεγμονές και τενοντίτιδες που ήταν συνέπειες των μεθόδων που δοκίμαζες τα τελευταία χρόνια. Κι όμως είσαι πάλι εδώ να αναζητάς την καινούρια μέθοδο. Μήπως φέτος να κάνεις μια χάρη στο σώμα σου και να μην το ταλαιπωρήσεις;
Άσε πίσω σου όλες τις τυποποιημένες αντιλήψεις και τους μύθους για την απώλεια βάρους και έλα φέτος να φροντίσουμε το σώμα σου. Σου υπόσχομαι ότι μόλις το αγαπήσεις και το φροντίσεις θα σου το ανταποδώσει.
Είμαι σίγουρος επίσης ότι έχεις ακούσει την πρόταση : “Μην κάνεις άσκηση όταν θέλεις να αδυνατίσεις γιατί δεν θα χάσεις ή θα σφίξεις το λίπος και δεν θα φεύγει». Είμαι επίσης σίγουρος ότι το έχεις ακούσει τόσες πολλές φορές που αναρωτήθηκες… “Κι αν είναι αλήθεια;».
Μην ανησυχείς δεν είναι.
Η άσκηση έχει σαν σύμπτωμα την αύξηση του μυικού ιστού ο οποίος είναι βαρύτερος από το λίπος. Αυτό δείχνει σε κάποιους το “κόλλημα» της ζυγαριάς αλλά λανθασμένα δεν υπολογίζουν τους πόντους που έχουν κερδίσει σε ζώνη και ρούχα.
Αν θέλεις να κάνεις κάτι για το οποίο θα σε ευγνωμονεί το σώμα σου ξεκίνα να κινείσαι. Κάνε 3 με 5 φορές την εβδομάδα ένα αναζωογονητικό περπάτημα για περίπου 20-30 λεπτά. Αν αναρωτιέσαι αν πρέπει να τρέξεις ή να περπατήσεις θα σου λύσω την απορία με έναν απλό κανόνα. Τις καλύτερες καύσεις το σώμα τις πετυχαίνει περίπου στο 60%-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας!!! Πριν αγχωθείς και ψάχνεις κομπιουτεράκια θα σου πω ότι αυτό αντιστοιχεί σε 5 λέξεις συνεχόμενες χωρίς αναπνοή ενδιάμεσα αλλά να χρειαστεί να πάρεις αμέσως μετά. Πρόσεξε λοιπόν να μην λαχανιάσεις αλλά ούτε να κάνεις και βόλτα στις βιτρίνες.
Μόλις επιστρέψεις θέλω να χαρίσεις στο σώμα σου 10-15 λεπτά διατάσεων για όλο το σώμα. Φρόντισε να μένεις τουλάχιστον 20” σε κάθε θέση διάτασης.
Επίσης θέλω να προσθέσεις 2-3 φορές την εβδομάδα μετά τις διατάσεις σου κάποιες ασκήσεις που θα τονώσουν το μυικό σου σύστημα ώστε να προστατεύουν τις αρθρώσεις σου αλλά και να σε βοηθήσουν έμμεσα στην καύση λίπους σε βάθος εικοσιτετραώρου.
Αυτές θα μπορούσαν να είναι 2-3 ίσως και 4 σετ από 1′ ισομετρική σύσπαση τετρακεφάλου στο τοίχο. Ακούγεται περίπλοκο αλλά δεν είναι αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ακουμπήσεις την πλάτη σου στον τοίχο και να γλιστρήσεις προς τα κάτω λυγίζοντας τα πόδια σου μέχρι αυτά να φτάσουν σε ορθή γωνία στο γόνατο. Μόλις φτάσεις εκεί περίμενε για 1′ τουλάχιστον και μετά κάνε 1′ διάλλειμα ανάμεσα στα σετ.
2-3 σετ κάμψεις για το στήθος με 1′ διάλλειμα ενδιάμεσα. Αυτό σίγουρα σου ακούγετε δύσκολο αλλά επίσης δεν είναι. Οι πιο προχωρημένοι μπορούν να κάνουν τις κανονικές αλλά όποιος δυσκολεύεται μπορεί να ακουμπήσει τα γόνατά του στο έδαφος (εδώ πρόσεξε να ακουμπάνε και οι μύτες των ποδιών για να αποσυμφορήσεις την πίεση του βάρους από το γόνατο). Αν σου είναι και αυτό δύσκολο μπορείς να κάνεις το 1/3 της κίνησης όπως επίσης μπορείς από όρθια-διαγώνια θέση να σπρώχνεις τον τοίχο.
Προμηθεύσου ένα λάστιχο, στερέωσε το κάπου ή πέρασε το κάτω από τα πόδια σου ενώ είσαι καθιστός και κάνε μερικές ανοιχτές(2-3 σετ) και κλειστές κωπηλατικές(2-3 σετ). Κράτησε ίσια την πλάτη σου και τον λαιμό σου μακρύ. Προσπάθησε να έχεις λίγη αντίσταση σε όλη τη διάρκεια της κίνησης με το λάστιχο και εστίασε στην κίνηση από τις ωμοπλάτες σου. Θέλεις να ενώνονται πίσω τα κόκαλα της ωμοπλάτης σου και στις μεν κλειστές κωπηλατικές οι αγκώνες να φτάνουν δίπλα στα πλευρά σου ενώ στις ανοιχτές οι αγκώνες να είναι ανοιχτοί στο πλάι στο ύψος των ώμων σου.
Με αυτές σίγουρα έχεις τονώσει τις μεγάλες μυικές ομάδες του σώματός σου και ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτεις, την ένταση της κούρασης που νιώθεις αλλά και την διάθεσή σου μπορείς να προσθέσεις και άλλες ασκήσεις και για μικρότερες μυικές ομάδες αλλά και για μεγαλύτερη εξάντληση των μεγάλων.
Σου υπόσχομαι ότι για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές η αντιστρόφως ανάλογη σχέση καλοκαιριού-κιλών θα γίνει ανάλογη και ομαλή. Έτσι δεν θα αυξάνεται το βάρος σου όποτε πλησιάζουν επικίνδυνα οι ζέστες αλλά και γενικότερα θα είσαι σε πολύ καλύτερη διάθεση και σωματική ευεξία ασχέτως εποχής.
  • δίαιτα
  • κιλά
  • ζυγαριά

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/health/askisi/item/3897-%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%86%CF%89%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7