

Η Λέσβος, είναι “το ασημοπράσινο από τους ελαιώνες και τα πευκόδασα νησί, με το σχήμα του πλατανόφυλλου”, όπως περιγράφεται από τον Οδυσσέα Ελύτη ή “ένα κομμάτι γης, που κόπηκε από την Μικρά Ασία για να απομακρυνθεί μέσα στα γαλανά νερά του Αιγαίου, ένα καταστολισμένο με λουλούδια καράβι, που πλέει ανέμελα στο πέλαγος “, όπως χαρακτηρίζεται από τον Στρατή Μυριβήλη.
Με το που πατήσετε το πόδι σας στην στεριά, το επιβλητικό Βυζαντινό κάστρο, δεσπόζει πάνω από την πόλη, κρύβοντας πολλά μυστικά και ομορφιές, (όπως το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γαλατούσας) και το άγαλμα της Ελευθερίας, θα σας ψιθυρίσουν ότι μόλις φτάσατε στο νησί της αρμονίας, της ομορφιάς, των γραμμάτων και της πνευματικής άνθισης. Όχι ότι η Μυτιλήνη δεν να προσφέρει κοσμοπολίτικη ζωή και διασκέδαση, αλλά όπως θα διαπιστώσετε εδώ η “διασκέδαση” έχει πολλαπλές μορφές και κυρίως “αληθινές”.
Σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας του νησιού είναι ο Ι. Ν. του Αγίου Θεράποντα, ναός αναγεννησιακού ρυθμού με το μεγαλοπρεπή επιβλητικό μπαρόκ τρούλο να δεσπόζει ανάμεσα σε διατηρητέα αρχοντικά κτίρια. Περιδιαβαίνοντας στην πόλη, αξίζει να πιείτε τον πρώτο καφέ της μέρας σε μια από την καφετέριες στην προκυμαία ή στην πλατεία Σαπφούς με το ομώνυμο άγαλμα και να απολαύσετε μαζί με τα περιστέρια, που έχουν την τάση να ανεβαίνουν στα τραπέζια, ένα από τα παραδοσιακά γλυκά, όπως καρυδόπιτα, λουκουμάδες ή μπουγάτσα ή πιο ανατολίτικα, όπως Καζάν ντιπ. Θα μαγευτείτε από την αγορά, όπου μοντέρνα και παραδοσιακά μαγαζιά γεμίζουν γραφικούς πλακόστρωτους δρόμους με ζωή. Λειτουργούν σε ώρες καταστημάτων και αξίζει να χαθείς σε παραδοσιακά μαγαζιά για να προμηθευτείτε εργόχειρα και υφαντά, ξυλόγλυπτα, παλιά βιβλία και αντίκες, αρωματικά σαπούνια και καλλυντικά από ελιά, μπαχαρικά, μέλι, παραδοσιακά και μοντέρνα γλυκά και αμυγδαλωτά, να δοκιμάσετε ψωμί και ελιόψωμο, και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως λαδοτύρι, ελαιόλαδο, που είναι λεπτόρευστο, χρυσοκίτρινο και ελαφρύ, αλλά με εξαίσια γεύση και αρώματα, ελιές, σαρδέλες, τα πιο γλυκά ρεβίθια τραχανά και χάχλες και φυσικά ούζο και σπιτικά λικέρ. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γιαούρτι, κρέμα ή ρυζόγαλο ακόμα και παγωτό από ντόπιο γάλα και τα παραδοσιακά σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες), κλικέλια με κεφτέδες, σαρδέλλες γεμιστές, αλλά μοντέρνα πιάτα, όπως επίσης και μια από τις καλύτερες πίτσες στην Ελλάδα στο Martano. Αν το απόγευμα σας βρει στην πόλη, θα παρακολουθήσετε την υποστολή της σημαίας με το χαρακτηριστικό εμβατήριο και θα δείτε την Μυτιλήνη να μεταμορφώνεται προσφέροντας πολυάριθμα στέκια για ποτό, φαγητό, θεάματα και διασκέδαση. Μην ξεχνάτε ότι εδώ οι φοιτητές και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουν δώσει νέα πνοή στην νυκτερινή ζωή της πόλης με ιδέες για διασκέδαση για κάθε γούστο.
Οι εκθέσεις, που γίνονται στην πόλη πολύ συχνά, αλλά και τα πολυάριθμα μουσεία θα κρατήσουν τον επισκέπτη σε εγρήγορση. Αξίζει να επισκεφτείτε το σύγχρονο και το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο, το μουσείο Θεοφίλου, το Παλαιό λεσβιακό σπίτι κλπ.
Αν αγαπάτε την φύση αξίζει να ενημερωθείτε για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, καταδύσεις, water sports, ιστιοπλοΐα, ιππασία, αναρριχήσεις, ψάρεμα, motocross, trekking, birdwatching (ο φτερωτός κόσμος στο νησί είναι ιδιαίτερα προικισμένος ακόμα και με φλαμίνγκο), αλλά και εξορμήσεις στην απέναντι Τουρκία.
Έξω από την πόλη, η Λέσβος είναι γεμάτη θησαυρούς κι σίγουρα όσες μέρες και να μείνετε στο νησί, κάτι θα αφήσετε για την επόμενη φορά. Εδώ, το φως και η γαλήνη ανυψώνουν το πνεύμα και την πίστη. Ο θρησκευτικός τουρισμός με μοναστήρια γνωστά σε όλη την υφήλιο όπως η Ι.Μ Αγίου Ραφαήλ, ο Ταξιάρχης Μανταμάδων και ο Ταξιάρχης στο Καγιάνι, η Παναγιά της Αγιάσου οι κατακόμβες της Αγίας Μαγδαληνής, Η Ι.Μ Λείμονος και πολλά πολλά άλλα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του νησιού με αξεπέραστη αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά, άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Όμως οι δραστηριότητες στο νησί δεν σταματούν εδώ. Ενδεικτικά, ο επισκέπτης στο νησί αξίζει να επισκεφτεί την “Σιέννα” της Ελλάδος την Αγιάσο, χτισμένη με παραδοσιακά σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια στην βουνοπλαγιά του Ολύμπου ανάμεσα σε καστανιές, πεύκα και πλατάνια με εξαιρετικούς καλλιτέχνες αγγειοπλαστικής. Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε καφέ στο παραδοσιακό καφενείο των Θεοφιλών και αν δεν αγοράσετε βασιλόπιτα και άλλα αρτοσκευάσματα, παραδοσιακά αμυγδαλωτά και αν δεν προμηθευτείτε βότανα, κυρίως βασαλμέλαιο, τραχανά, μέλι και λαδοτύρι και τις παραδοσιακές σφυρίκτες . Τις αποκριές το παραδοσιακό καρναβάλι με τους “σάτυρες” είναι κάτι μοναδικό.
Αξίζει να επισκεφτείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Αγ. Παρασκευής με το μουσείο λαδιού και να αγοράσετε από τον παραδοσιακό συνεταιρισμό γλυκά κουταλιού και ζυμαρικά.
Μην παραλείψετε το Μεγαλοχώρι, τις “ελληνικές Άλπεις”, τα Βατερά, με την καλύτερη ίσως αμμουδιά του νησιού και την Ερεσσό με τους καταρράκτες, πατρίδα της Σαπφούς, την Θερμή, με το γραφικό λιμανάκι και τις ιαματικές πηγές, όπως και την πιο τουριστική Πολύχνητο. Στην Καλλονή θα δοκιμάσετε τις ομώνυμες σαρδέλες και οργανωμένες παραλίες και στον οικισμό Μανταμάδος τα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα, τους λουκουμάδες στον Ταξιάρχη, και θα θαυμάσετε τα δείγματα αγγειοπλαστικής και τα τουκμάκια (συστάδα υφαιστειογενών νησιών). Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το απολιθωμένο δάσος στο Σιγρί, το φανταστικό μπαλκόνι της Μολύβδου με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και την παραλία της Εφταλους με τις μαύρες πέτρες, την Πέτρα με την γραφική αμμουδιά και το Πλωμάρι με το γραφικό λιμάνι και το ξακουστό ούζο. Αξίζει να επισκεφτείτε και το μουσείο ούζου Βαρβαγιάνη.
Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος, η Λέσβος έχει σε όλους κάτι να προσφέρει και σίγουρα αν την επισκεφτείς μια φορά, θα σε κάνει να θες να ξαναπάς!
Συνταγή για Βασιλόπιτα Αγιάσου:

Η βασιλόπιτα Αγιάσου, είναι μια γλυκεία πίτα που δεν φτιάχνετε μόνο για την Πρωτοχρονιά, αλλά όλο το χρόνο. Αποτελείται από στρώσεις λεπτών μυρωδάτων φύλλων ζύμης, μάλιστα όσο πιο πολλά και λεπτά τα φύλλα, τόσο πιο καλή η νοικοκρυά.
ΥΛΙΚΑ:
Για το φύλλο:
- 1 κιλό σκληρό αλεύρι
- 2 κουταλάκια γλυκού γλυκάνισο
- 2,5 φλιτζάνια νερό
- 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά αλάτι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για την γέμιση:
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- Από 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό: μοσχοκάρυδο, κανέλλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπερόριζα, κακουλέ
- 4 φλιτζάνια τριμμένη ξερή μυζήθρα
Για το άλειμμα:
- 1 1/2 φλιτζάνια φρέσκο βούτυρο
- 1 αυγό
- Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το γλυκάνισο σε 2,5 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι και προσθέτουμε το μείγμα του γλυκανίσου. Αφού γίνει ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε σκιερό μέρος για περίπου μία ώρα. Ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τα μπαχαρικά και την ζάχαρη. Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι. Χωρίζουμε την ζύμη σε 12 μπαλάκια. Ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο με δύο μπαλάκια και το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να περισσεύει. Το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα της μυζήθρας. Ομοίως ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε ένα φύλλο, τα πασπαλίζουμε με μυζήθρα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Με το τελευταίο φύλλο, ξεπάζουμε και κλείνουμε με το πρώτο χονδρό φύλλο που προεξέχει και σχηματίζουμε ένα στεφάνι στην επιφάνεια του ταψιού. Αλείφουμε το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μιάμιση ώρα έχοντας σκεπασμένο το ταψί με βουτυρωμένο λαδόχαρτο.
Υ.Σ. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι στην ζύμη, καθώς βάση μαρτυρίας ντόπιων κάνει τη ζύμη πιο μαλακιά.
Και επειδή η συνταγή για την βασιλόπιτα θέλει “μάστορα” σαν δίνουμε μια παραδοσιακή λεσβιακή συνταγή του πεντάλεπτου!
Ντάκος απο την Μυτιλίνη!
- Κάχλες
- Λαδοτύρι ή λευκό τυρί
- Ντομάτα, πιπεριά κλπ
- ρίγανη, αλάτι Καλλονής και ελαιόλαδο
Γεμίζουμε τις χάχλες με το τυρί, τα μυρωδικά και τα λαχανικά και ψήνουμε στο γκρίλ 5 λεπτά να λίωσει το τυρί. Απολαμβάνουμε με ούζο Πλωμαρίου.
Http://www.mytilene.gr
Https://www.aegean.gr/gympeir/lesvosm.htm
- γλυκά
- συνταγή
- Βασιλόπιτα
- Λέσβος