Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Διατροφική αξια του σταφυλιού

 
Βρισκόμαστε στο μήνα Σεπτέμβριο ……Και παρόλο που όλοι έχουν συνδυάσει αυτό το μήνα με την άχαρη λήξη του καλοκαιριού, αυτός ο μήνας είναι τόσο σημαντικός διότι φέρνει στο προσκήνιο της διατροφής μας ένα από τα πιο ωφέλιμα φρούτα, το σταφύλι.
Το σταφύλι λόγω της γλυκιάς γεύσης του είναι από όλους παρεξηγημένο και θεωρείται ένα φρούτο πλούσιο σε θερμίδες, παραβλέποντας όμως την θρεπτική του αξία.
Το σταφύλι είτε ερυθρό, είτε λευκό, είτε ροδόχρωμο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία. Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.
Το σταφύλι αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη.
Ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων και μάχεται τα μικρόβια. Το σταφύλι αποκαλείται “ευτυχές δημιούργημα της φύσης” και τα 100 γραμμάρια σταφυλιών αποδίδουν 66kcal.
Επίσης, περιέχουν:

 • Φλαβονοειδή, τα οποία εκτός από καρδιοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
 • Κουερσιτίνη: προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.
 • Φυτικές ίνες, οπότε συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου γι’ αυτό και θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της κολίτιδας και των αιμοροϊδων.
 • Βιταμίνη Α, έτσι ενισχύει την καλή όραση ενώ οι ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν την γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.
 • Βιταμίνη C, άρα συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συμπερασματικά, το σταφύλι που αποκαλείται από κάποιους “ευτυχές δημιούργημα της φύσης” ανά 100 γραμμάρια αποδίδει 66 μόλις θερμίδες, λιπαρά: 0 γρ., χοληστερόλη: 0 γρ., υδατάνθρακες: 18 γρ., σάκχαρα: 15 γρ., πρωτεϊνη: 1 γρ., φυτικές ίνες: 1 γρ., νερό: 80 ml, βιταμίνη Α: 70 I.U., ασβέστιο: 16 mg και σίδηρο: 0,6 mg.
Ας απολαύσουμε το δώρο που μας κάνει η φύση αυτό το μήνα και να μην ξεχνάμε ότι το μυστικό στη σωστή διατροφή βρίσκεται στο δίπτυχο ποικιλία και μέτρο.

 • θερμίδες
 • Φλαβονοειδή:
 • βιταμίνη C
 • σταφύλι
 • βιταμίνη Α
 • Κουερσιτίνη

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/food/food/item/3915-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D