

Μια συνταγή από το Ηράκλειο της Κρήτης, την μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού, αλλά και την 4η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Μπορεί να μην βρείτε το έντονα γραφικό στοιχείο που θα συναντήσετε στο υπόλοιπο νησί αλλά σίγουρα θα σας μαγέψει εξίσου..Μια πόλη γεμάτη χρώματα, αρώματα και πολιτισμό σας χαιρετίζει με μια πεντανόστιμη συνταγή..
Ένα πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Υλικά για 6 μερίδες
- ½ κιλό σαλιγκάρια
- 2 φλιτζάνια τσαγιού σιτάρι αλεσμένο
- ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκια ντομάτα αλεσμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα σαλιγκάρια σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τα ξεπλένουμε καλά με ξύδι και τα καθαρίζουμε αφαιρώντας τις μεμβράνες για να είναι απόλυτα καθαρά. Βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι στην κατσαρόλα και όταν τσιγαριστεί λίγο το κρεμμύδι ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και τα τσιγαρίζουμε μαζί. Προσθέτουμε τη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να βράσουν όλα μαζί κι έπειτα βγάζουμε τα σαλιγκάρια από την κατσαρόλα και προσθέτουμε 6 περίπου φλιτζάνια τσαγιού (τριπλάσια περίπου ποσότητα από εκείνη του σιταριού) νερό. Αφού βράσει, ρίχνουμε το σιτάρι και σιγοψήνουμε για κανένα εικοσάλεπτο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Στα μισό χρόνο προσθέτουμε τα σαλιγκάρια (προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμα). Βράζουμε περίπου ένα δεκάλεπτο ακόμη, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα πανί για άλλα δέκα λεπτά και έπειτα σερβίρουμε…
..και καλή μας όρεξη ! ! !
Διατροφική ανάλυση / 100γρ. μαγειρεμένου τροφίμου
- Ενέργεια : 385 kcal
- Υδατάνθρακες : 28 gr
- Πρωτεΐνες : 8,9 gr
- Λιπαρά : 27,3 gr
- σιτάρι