Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Εμείς και οι Άλλοι…

 
(με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής)
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι η έλλειψη τροφής και η πείνα. Ο κόσμος μας, είναι γεμάτος ανισότητες. Αν φανταστούμε ότι η γη είναι ένα χωριό με 100 κατοίκους, οι 57 είναι Ασιάτες, οι 20 Ευρωπαίοι, οι 15 Αμερικανοί και οι 8 Αφρικανοί. Στο χωριό αυτό, μόλις 6 κάτοικοι κατέχουν το 60% του πλούτου και οι μισοί υποφέρουν από την πείνα.
Η βασική αιτία της πείνας είναι η φτώχεια. Σε πολλές χώρες του πλανήτη οι άνθρωποι γεννιούνται φτωχοί. Ως εκ’ τούτου δεν έχουν να τραφούν σωστά, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν δική τους γη, δεν πάνε σχολείο, δεν έχουν φάρμακα. Επομένως, δεν έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο που τους περιβάλλει. Γεννήθηκαν φτωχοί και τα παιδιά τους θα γεννηθούν και εκείνα φτωχά. Οι ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά σε μια τέτοια κοινωνία για την σωματική και την πνευματική τους ανάπτυξη είναι μηδαμινές. Αναγκάζονται από πολύ μικρή ηλικία να βοηθούν τις οικογένειες τους να βγάλουν ένα μικρό εισόδημα που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν και αντί να πηγαίνουν σχολείο δουλεύουν στα χωράφια. Έτσι δεν έχουν κανένα περιθώριο να ξεφύγουν από την προδιαγεγραμμένη ζωή τους αν δεν υπάρξει εξωτερική βοήθεια.
Η μειωμένη παραγωγή τροφίμων αποτελεί άλλη μια αιτία για τους πεινασμένους ανθρώπους στον πλανήτη μας. Το πρόβλημα εντοπίζεται συνήθως στο διεθνές εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση αφού πολλές χώρες παράγουν προϊόντα για το εμπόριο όπως πχ κακάο αντί για τρόφιμα που θα καταναλώσουν οι πολίτες τους. Οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις όπως πχ να επιχορηγούνται βιοκαύσιμα αντί για τρόφιμα έχει ως αποτέλεσμα ο πλούτος να συγκεντρώνεται εκ νέου στα χέρια λίγων εντείνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το φαινόμενο της πείνας. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές καταστροφές (πχ τσουνάμι) , η αλλαγή του κλίματος (καταστροφή σοδειάς), οι ανθρώπινες καταστροφές (πχ πόλεμοι) και το μειωμένο εργατικό δυναμικό συντελούν στην μειωμένη παραγωγή τροφίμων την ίδια στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού.
Οι επιπτώσεις της πείνας τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας είναι τεράστιες. Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών οδηγεί σε σοβαρές ασθένειες όπως είναι η νόσος kwashiorkor και ο μαρασμός (έλλειψη πρωτεϊνών), η αναιμία (έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος, Β12), η νόσος μπέρι – μπέρι (έλλειψη Β1), τα δερματικά εξανθήματα (έλλειψη Β2), η πελλάγρα (έλλειψη νιασίνης), το σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C), και η ραχίτιδα (έλλειψη βιταμίνης D και ασβεστίου).
Σε επίπεδο κοινωνίας η έλλειψη τροφής οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές, συρράξεις και συγκρούσεις. Σε πολλά μέρη του πλανήτη μας οι άνθρωποι εξαθλιωμένοι πια από την πείνα και μη έχοντας τι άλλο να χάσουν εξεγείρονται και επαναστατούν στην προσπάθεια τους να ανατρέψουν την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αυτό δημιουργεί βίαιες συγκρούσεις και καταστροφές που τελικά οδηγεί τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προς αναζήτηση ασφάλειας.
Η πείνα δεν αφορά μόνο στους ανθρώπους που ζουν στις φτωχές ηπείρους αλλά και σε κοινωνικές ομάδες που ζουν ανάμεσα μας όπως είναι οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες – πρόσφυγες και οι ηλικιωμένοι.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών όπως FAO, WHO, UNICEF, 780 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι υποσιτισμένοι, 16 χιλιάδες πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα ενώ πάνω από 680 εκ. δεν έχουν πρόσβαση σε νερό. Την ίδια στιγμή υπάρχουν στο κόσμο πάνω από 1,5 δις υπέρβαροι, 540 εκ παχύσαρκοι ενώ υπολογίζεται ότι κάθε μέρα ξοδεύονται 260εκ δολάρια για νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία και 100 εκ. δολάρια για προγράμματα απώλειας βάρους με συνεχώς αυξανόμενη τάση. Σήμερα, ο μέσος κάτοικος των ΗΠΑ τρώει όσο 5 Ινδοί…
Σε ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο όπου το επιδιωκόμενο δεν θα είναι πλέον η οικονομική ανάπτυξη αλλά η κοινωνική συμβίωση μεταξύ ανθρώπων, η πείνα δεν έχει καμία θέση.
Αν κοιτάξει κανείς στον παγκόσμιο χάρτη της πείνας συμπεραίνει ότι ακόμα και σήμερα η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί επίγειο παράδεισο για τους λαούς της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι εμείς προτιμάμε να τρώμε “έξω» παρά στο σπίτι ενώ εκείνοι περιμένουν έξω στην ουρά για λίγο νερό.
Αν σταματήσουμε να αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει γύρω μας, αν δώσουμε αγάπη και φροντίδα σε εκείνους που δεν έχουν, αν προσφέρουμε από το περίσσευμα μας για να μην πεινούν και αν τους ενισχύσουμε οικονομικά τότε ίσως τους δώσουμε μια ευκαιρία για να ζήσουν.
Μην περιμένεις λοιπόν για το πρόβλημα της πείνας να κάνουν κάτι οι πλούσιοι ή οι άλλοι, γιατί αυτοί οι άλλοι είμαστε εμείς…
Πηγή
http://www.env-edu.gr/packs/peinastonkosmo/1_genika%20stoixeia.html
  • διατροφή
  • τροφή
  • πείνα

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/diaita/kathimerini-diatrofi/item/3927-%CE%95%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%86%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B9%E2%80%A6