Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Ένα application για την διατροφή

 
Το χρονικό ενός Σαββατοκύριακου “παρέα” με μια εφαρμογή για τον ελέγχου του σωματικού βάρους.
Μαζί με την αύξηση των “έξυπνων” κινητών ήρθαν και οι “έξυπνες” εφαρμογές! Τι πιο “έξυπνο” από μια εφαρμογή, που μετράει θερμίδες που τρως, το νερό που πίνεις, τα βήματα και την άσκηση που κάνεις. Σου υπενθυμίζει πόσο ακόμα “έχεις” να φας, πόσο νερό να πιείς, πόσο ακόμα να κουνηθείς, να κοιμηθείς κλπ. Και σου υπόσχεται να χάσεις, να πάρεις, να διατηρήσεις κιλά! Δεν έχει σημασία αν ακόμα σου βγάζει ότι το βάρος σου είναι φυσιολογικό (ή σε προειδοποιεί ότι είναι χαμηλό), αφού το θες θα αποφανθεί τι πρέπει να κάνεις για να τα καταφέρεις σε όσο χρόνο εσύ επιλέξεις ! Και με ακρίβεια γραμμαρίου χωρίς διακυμάνσεις λες και το ανθρώπινο σώμα είναι ένα σταθερό άγαλμα. Και έρχεσαι και σκέφτεσαι τι σου έλεγε αυτός ο Διαιτολόγος που μάλλον δε “τα ήξερε καλά…”
Ξεκινάς πολύ απλά κάνοντας σύνδεση είτε με τον λογαριασμό ενός κοινωνικού δικτύου σου ή φτιάχνοντας ένα λογαριασμό με μια διεύθυνση email, κι όλα αυτά έχοντας υπόψη ότι πλέον τα παιδιά και οι έφηβοι, δηλαδή οι ομάδες “υψηλού κίνδυνου” για διατροφικές διαταραχές είναι με ένα smartphone στο χέρι βιδωμένο και τα χρησιμοποιούν καθημερινά)
Βάζεις όλα τα στοιχεία σου: φύλο, ύψος, βάρος, ηλικία, φυσική δραστηριότητα κλπ και πολύ απλά το πρόγραμμα αποφασίζει πόσο πρέπει να τρως και να πίνεις! Μπορείς να περάσεις και άλλες σωματικές μετρήσεις, εξετάσεις, ακόμα και να δηλώσεις τυχόν συμπληρώματα που λαμβάνεις. Έτσι, για να έχεις το πλήρη “έλεγχο”. Έτσι απλά γίνονται όλα!
Στην συνέχεια, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι πολύ απλά να “περνάς” ό,τι τρως και πίνεις και ό,τι άσκηση κάνεις, ψάχνοντας σε μια λίστα με τρόφιμα και δραστηριότητες, είτε ακριβώς, είτε ομοειδή ή ότι στο “περίπου” νομίζεις ότι ταιριάζει περισσότερο με αυτό που έφαγες ή έκανες αντίστοιχα. Άραγε, ακόμα και κάποιος χωρίς στοιχεία διατροφικής διαταραχής, μπορεί να κρίνει σωστά το πόσο και τι ακριβώς είχε αυτό που έφαγε, λαμβάνοντας υπόψη και τις φυσιολογικές διακυμάνσεις στα τρόφιμα; Ή μπορείς να αξιολογήσεις με ακρίβεια την φυσική σου δραστηριότητα; Να κάνεις κάθε μέρα ίδια ένταση σε όλη την διάρκεια της και ίδια ποσότητα, για να μπορείς να τρως ίδιες θερμίδες; Αλλά μην στεναχωριέσαι! Αν δεν βρεις αυτό που θες, “όπως το θες”, μπορείς να περάσεις δικά σου στοιχεία για τρόφιμα και δραστηριότητες, που δεν υπάρχουν στην λίστα.
Ας σημειωθεί ότι, η λίστα των τροφίμων συνήθως είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, που συχνά αναφέρονται σε εμπλουτισμένα τρόφιμα του εξωτερικού, με λίγα “ελληνικά” που δεν έχουν λεπτομερή ανάλυση σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά στοιχεία, και φτωχή σε φρέσκα μη τυποποιημένα.
Το ίδιο ανακρίβεια υπάρχει και για την άσκηση, η οποία από την φύση της είναι εύλογο ότι παρουσιάζει διακυμάνσεις, ακόμα και για άτομα ίδιου βάρους φύλου και ηλικίας, αλλά και για το ίδιο το άτομο από προπόνηση σε προπόνηση.
Όμως το πρόγραμμα δεν ενδιαφέρεται και πολύ για λεπτομέρειες, για βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ποιος άραγε ενδιαφέρεται, αν δεν έχει περαιτέρω γνώσεις και βιάζεται να φτάσει ή να διατηρήσει τον στόχο του! Έναν αριθμό!
Και μέχρι το μεσημέρι, δεν μπορώ να πω, τα πάμε πολύ καλά με την εφαρμογή.
Το απόγευμα όμως το “έξυπνο” κινητό μου χτυπάει! Πρέπει να πιω κι άλλο νερό, πρέπει να περπατήσω και άλλο, (γιατί δεν βρήκα ακριβώς το σύγχρονο χορό που έκανα το πρωί) και μου απομένουν μόνο 500 θερμίδες να φάω !
Όμως έξω βρέχει, έχω πολύ δουλειά στον υπολογιστή κι έχω ήδη κουραστεί πολύ και νυστάζω. Έχω πιει αρκετά ζεστά ροφήματα (που δεν τα υπολογίζει στο “νερό”) και έχω φάει φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό (τραχανά) που δεν θεωρώ ότι ήταν αντιπροσωπευτικό της αντίστοιχης κονσερβοποιημένης επιλογής, όπως και για τα περισσότερα τρόφιμα.
Και σήμερα λόγω κρύου κ ορμονικών μεταβολών πεινάω και λίγο παραπάνω!
Και νιώθω ότι τον έλεγχο δεν τον έχω πια εγώ! Και με αγχώνει, γιατί είναι σαν να μου τελειώνει η πιστωτική κάρτα και έχω μόνο 500 (487 για την ακρίβεια) μονάδες!
Όμως, δεν είμαι μηχανή να πρέπει να με γεμίσω με βενζίνη ή να με πιέσω να κινηθώ! Τέλος!
Έτσι, “άδοξα” πριν καν κλείσει η πρώτη ημέρα, έκλεισε η “έξυπνη” εφαρμογή.
Είναι προτιμότερο να ακούς το σώμα σου και να το σέβεσαι! Τόσα κάνει για εσένα την κάθε στιγμή! Μπορεί την μια μέρα να θέλει να φάει παραπάνω, την άλλη μετά μπορεί να θέλει λιγότερο τροφή. Ίσως μια μέρα να καταφέρει να κοιμηθεί 8ωρο, μια άλλη μέρα όμως όχι. Μπορεί μια μέρα να είναι λίγο πρησμένο, να είναι κρυωμένο, τραυματισμένο, να πρέπει να κάνει “μαραθώνιο” ή καθιστική εργασία.
Εν ολίγοις, η εφαρμογές αυτές είναι μάλλον “λιγότερο έξυπνες” από τους δικούς μας μηχανισμούς αυτο-ρύθμισης και καλοί συγγενείς της διατροφικής διαταραχής με τα κουδουνάκια των υπενθυμίσεων να αποτελούν τη “φωνή” της διαταραχής.
Εξάλλου είμαστε άνθρωποι και όχι android !
  • διατροφή
  • νερό
  • βάρος

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/diaita/diaites/item/3966-%CE%88%CE%BD%CE%B1-application-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE