Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Εγκυμοσύνη και άσκηση

 
Δεν θα συμφωνήσουμε όλες πως είναι η “ομορφότερη» περίοδος της ζωής μας (3ο τρίμηνο, βάρος, κράμπες, κούραση, ο καθρέπτης μου ήδη με αγριοκοιτάζει!). Σε αυτό που σίγουρα θα συμφωνήσουμε είναι ότι η περίοδος αυτή είναι η σημαντικότερη. Και το σώμα μας είναι το μέσο για να έρθει το θαύμα της ζωής στον κόσμο.
Ένας από τους τρόπους- προϋποθέσεις για αν εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για αυτό είναι η άσκηση, όταν φυσικά η εγκυμοσύνη είναι χωρίς προβλήματα και με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας. Ακόμα κι αν δεν είσαστε ο πιο δραστήριος άνθρωπος στον κόσμο, ακόμα κι αν για να πάτε γυμναστήριο έπρεπε να φτερνιστεί τρεις φορές ο αρχηγός της φυλής των Κόιζαν στα βάθη της Αφρικής, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε και το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί. Άλλωστε, οι έγκυες που ασκούνται έχουν λιγότερους πόνους στην μέση, περισσότερη ενέργεια, αισθάνονται ευεξία, ενώ μετά τον τοκετό, το σώμα τους επανέρχεται γρηγορότερα.
Περπατήστε!
Πολύ καλή άσκηση, κυρίως για αρχάριες μέλλουσες μητέρες, είναι το περπάτημα, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με ασκήσεις ήπιου stretching, που ανακουφίζουν από πόνους σε μέση και πλάτη. Εφοδιαστείτε λοιπόν με κατάλληλα παπούτσια (όχι δεν είναι εποχή για πλατφόρμες και ψηλοτάκουνα) προτιμείστε τα απογευματινές, ακόμα και βραδινές ώρες και… πάρτε τους δρόμους!
Θυμηθείτε: δεν είναι εποχή ούτε για πειραματισμούς, ούτε για εξάντληση. Ακούστε το σώμα σας και εκείνο θα σας καθοδηγήσει.
Κολυμπήστε!
Απαλλαγμένες από το βάρος του σώματος, συνδυάστε την δροσιά του νερού με ήπιες κινήσεις. Η κολύμβηση είναι μια πολύ καλή επιλογή, αφού με αυτό το είδος άσκησης αποφεύγεται η εφίδρωση, η επιβάρυνση των αρθρώσεων και το βασικότερο, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για αποκόλληση του πλακούντα. Παράλληλα, πολύ καλές επιλογές είναι και οι μέθοδοι aqua yoga και aqua aerobic, που συνδυάζουν βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος με μυϊκή ενδυνάμωση, λόγω της αντίστασης του νερού. Η άσκηση στο νερό ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου τριμήνου κύησης, αφού η κάθε μία μπορεί να καθορίσει την ένταση που θα βάλει, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα ανάλογα με τις δυνατότητές της.
Θεαματικά είναι επίσης τα αποτελέσματα στην ψυχολογία της εγκύου, αφού μετά το τέλος της άσκησης έχει το αίσθημα της χαλάρωσης, σημαντικό για την καλή ανάπτυξη του εμβρύου.
Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, πρέπει να δίνεται στην επιλογή της πισίνας, είτε ακόμα και της παραλίας (όχι δεν ενδείκνυται η πολυπληθέστερη παραλία όλων!) όσο αφορά την καταλληλότητα του νερού, καθώς και της θερμοκρασίας του.
Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν, είναι η εξασφάλιση των ιδανικών συνθηκών γενικότερα, για όποιο προτεινόμενο είδος άσκησης επιλέξουμε.
Pilates, Pilates, Pilates.
Δεν είναι ότι αποτελεί πια μια εκ των διασημότερων μεθόδων γυμναστικής. Δεν είναι μόνο ότι προσφέρει δύναμη και ευλυγισία σε όλο το σώμα. Σας βοηθά να δυναμώσετε τον κορμό σας, τονώνοντας και επιμηκύνοντας τους κοιλιακούς και ραχιαίους μύες κι έτσι να έχετε μια πιο άνετη εγκυμοσύνη, με λιγότερους ή και καθόλου πόνους μέσης.

  • Συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο των μυών της λεκάνης κατά τον τοκετό, κάνοντας το περίνεο δυνατό και ευλύγιστο, ώστε να προστατευτεί κατά την διάρκεια της γέννας.
  • Συμβάλλει σε ένα πιο αποδοτικό κυκλοφοριακό, λεμφικό και αναπνευστικό σύστημα.
  • Βελτιώνει την στάση του σώματος, διορθώνοντας τις όποιες ανισορροπίες στην σπονδυλική στήλη και έτσι φαίνεστε ψηλότερη και λεπτότερη (αλήθεια!).
  • Αν συνεχίσετε την εξάσκηση και μετά τον τοκετό, θα χάσετε εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης, θα αποκτήσετε ένα γερό σώμα με πιο επίπεδη κοιλία, λεπτή μέση, σφικτούς γλουτούς και τονωμένα, λεπτά άκρα.

Και η λίστα με τα ευεργετικά οφέλη της μεθόδου Pilates είναι ατελείωτη.
Απλά κλείνοντας να σημειώσουμε ότι η ποικιλία των ασκήσεων είναι τεράστια, υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε τρίμηνο αυτές να διαφοροποιούνται και θυμηθείτε οπωσδήποτε ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο, πιστοποιημένο και έμπειρο instructor.
Υπάρχουν πολλές επιλογές άσκησης ακόμη και σίγουρα εξαρτάται από την διάθεση εν προκειμένου της εγκύου και την σύμφωνη γνώμη πάντα του γυναικολόγου της.
Απλά αν αισθάνεστε την ανάγκη για scuba diving, kick boxing, cross fit… Ε, κάντε μερικούς μήνες υπομονή!

  • άσκηση
  • εγκυμοσύνη

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/bri-i/pregnacy/item/3972-%CE%95%CE%B3%CE%BA%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7