Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Οι Επιδράσεις του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης

Κόκορας παστιτσάδα Κερκυραϊκός

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ιδανική. Είναι ένα διατροφικό πρότυπο που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια, μέτρια κατανάλωση κρασιού, και περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινου κρέατος. Γνωρίζουμε επίσης ότι, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το είδος αυτής της διατροφής συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ως εκ τούτου, μια μεσογειακού τύπου διατροφή μπορεί να προτιμάται σε ορισμένα άτομα με καρδιαγγειακό κίνδυνο, λόγω των συνολικών ευεργετικών της επιδράσεων.
Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη;
Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Sapienza στη Ρώμη και την ομάδα του καθηγητή Francesco Violi, έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο και στη ρύθμιση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης μέσα από τη χρήση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε αυτό το είδος της κουζίνας. Ενώ λοιπόν η μεσογειακή διατροφή, σε γενικές γραμμές, είναι γνωστή για συσχέτιση της με την υγιή καρδιά, όλο και περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να είναι μια ιδανική δίαιτα για την πρόληψη του διαβήτη.
Για τη μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Diabetes, οι ερευνητές επέλεξαν 25 άτομα να συμμετάσχουν. Στο πρώτο μέρος της μελέτης υπήρξε σύγκριση ενός γεύματος με ή χωρίς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ στο δεύτερο μέρος υπήρξε σύγκριση ενός γεύματος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχε θετική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καθώς και στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Επίσης, όταν το γεύμα με ελαιόλαδο συγκρίθηκε με το γεύμα με αραβοσιτέλαιο, τα άτομα που κατανάλωσαν το γεύμα με ελαιόλαδο παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη αύξηση της γλυκόζης του αίματος, της χοληστερόλης LDL και οξειδωμένης LDL σε σύγκριση με το γεύμα που περιλάμβανε καλαμποκέλαιο. Αυτό λοιπόν αποτελεί ακόμα ένα επιχείρημα για τη σωστή, και με μέτρο, κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου στη διατροφή μας και για τον περιορισμό άλλων ελαίων που έχουν μικρότερη διατροφική αξία.
Συμπέρασμα
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ένα γεύμα μεσογειακού τύπου που συμπληρώνεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ευεργετικές επιπτώσεις στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και στο προφίλ των λιπιδίων μέσω της μείωσης της γλυκόζης του αίματος, της LDL-C αλλά και της οξειδωμένης LDL-C.
ΠΗΓΗ:
Violi, F., et al. “Extra virgin olive oil use is associated with improved post-prandial blood glucose and LDL cholesterol in healthy subjects.” Nutrition & diabetes 5.7 (2015): e172.
The post Οι Επιδράσεις του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης appeared first on KaliKardia.gr.
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/oi-epidraseis-tou-exairetikou-parthenou-elaioladou-sta-metageumatika-epipeda-glukozis/