

Είναι γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της αγίας Βαρβάρας, δηλαδή σήμερα και μοιράζεται σε μπολάκια σε γείτονες για να έχουν καλή υγεία τα παιδιά κυρίως του σπιτιού αλλά και προς τιμήν της αγίας, από όπου και το όνομά της. Παραδοσιακό έδεσμα Θράκης.
- 500γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
- 2,5 λίτρα ζεστό νερό
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 1 κούπα ζάχαρη
- 4 κουταλιές αλεύρι ή νισεστέ (κορν φλάουρ)
- 200 γρ. σταφίδες ξανθές
- 200γρ. αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα)
- 200 γρ. σουσάμι
- 200 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
- 200 γρ. αμύγδαλα χονδροκομμένα
- Κανέλα σκόνη
Εκτέλεση:
Πλένετε το σιτάρι και το βάζετε από βραδύς σε ζεστό νερό να φουσκώσει.
Την επόμενη το βράζετε με το ίδιο νερό και την κανέλα μέχρι να σκάσει το σιτάρι και να χυλώσει το ζουμί.
Το στραγγίζετε και μετράτε τον χυλό.
Μετράμε 7 κούπες ζουμί (αν είναι λιγότερο συμπληρώνουμε με νερό) και το βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το σιτάρι.
Διαλύετε το αλεύρι ή το νεσιστέ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνετε στο χυλό.
Προσθέτετε την ζάχαρη, το μισό σουσάμι, τα μισά καρύδια και τα μισά αμύγδαλα και τα ρίχνετε στο χυλό και ανακατεύετε να πάρουν μια βράση.
Ο χυλός να μην είναι ούτε πολύ πηχτός, ούτε πολύ αραιός. Σερβίρετε σε μπολάκια και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι, καρύδια, αμύγδαλα και κανέλα.
πηγή φωτογραφίας https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1_(%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C)
- συνταγή