
Το ζουμερό, φθινοπωρινό άρωμα που θα πλημμυρίσει το μπαλκόνι σου
- 100 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
- 100 γραμμάρια αμύγδαλο σκόνη
- 77 γραμμάρια αλεύρι φαγόπυρου (ή όποιο άλλο αλεύρι υπάρχει στο ντουλάπι σου)
- 20 γραμμάρια baking powder
- 100 γραμμάρια σησαμέλαιο
- 70 γραμμάρια μέλι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 3 ασπράδια αυγών
- 400 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
- 3 κ.της σούπας σταφίδα ξανθή
- 25 μέτριες ρώγες μαύρο σταφύλι χωρίς κουκούτσι
- Κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ κατά βούληση
Για να ξεκινήσεις, χτύπα τα ασπράδια με το μίξερ σε ένα καθαρό μπολ μέχρι να σχηματιστεί μία σφιχτή μαρέγκα. Αναποδογύρισε το μπολ και αν η μαρέγκα παραμείνει στη θέση της έχεις πετύχει το στόχο σου.
Ανέμειξε την βρώμη με το αμύγδαλο , το αλεύρι και το baking powder σε ένα μπολ και πρόσθεσε το μέλι διαλυμένο στο σησαμέλαιο. Ανακάτεψε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και στη συνέχεια πρόσθεσε τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
Με τον ίδιο τρόπο πρόσθεσε και το γιαούρτι. Τελειοποίησε το γλυκό σου με το ξύσμα, τις σταφίδες και τα μπαχαρικά και τέλος πρόσθεσε τα σταφύλια που έχεις προηγουμένως πλύνει και αλευρώσει.
Άδειασε την ζύμη σου σε μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκατοστών και ψήσε στους 175 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50 λεπτά, μέχρι που το μαχαίρι με το οποίο θα τρυπήσεις το κέικ βγει στεγνό και χωρίς υπολείμματα ωμής ζύμης.
- Το κέικ θα βγει εξίσου πεντανόστιμο αν χρησιμοποιήσεις και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Εγώ έβαλα και μία κουταλιά της σούπας χαρουπόμελο για να του δώσω ωραίο χρώμα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις και με λίγη μελάσα ή πετιμέζι.
- Η γλυκύτητα του κέικ προκύπτει από το μέλι , τη σταφίδα αλλά και τα σταφύλια που με το ψήσιμο αφήνουν τους χυμούς τους. Το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένα γλυκό, αλλά αν το θέλεις παραπάνω μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα στο μέλι.
Ένα κέικ με χαμηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων και ικανοποιητικές ποσότητες πρωτείνης και ασβεστίου.
Ένα πλήρως ισορροπημένο πρωινό.
- συνταγή
- σταφύλι
- κέικ