Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Ο χειμώνας ανοίγει την όρεξη

Η ιστορία της σοκολάτας

Είναι αλήθεια ότι το χειμώνα τρώμε περισσότερο; Ναι! Οι ειδικοί συμφωνούν ότι όσο μειώνεται η θερμοκρασία, τόσο η όρεξή μας μεγαλώνει. Πιο συγκεκριμένα, το βάρος του μέσου ανθρώπου αυξάνεται κατά μισό με ένα κιλό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα ευρήματα είναι πιο δυσοίωνα για τους υπέρβαρους ανθρώπους, καθώς οι πιθανότητες είναι να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το βάρος τους. Αυτό ίσως να μην ακούγεται τόσο ανησυχητικό στην αρχή, αλλά αυτά τα κιλά μπορούν μείνουν κι όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνουμε το σωματικό μας βάρος δημιουργώντας επιπλοκές στην υγεία μας.
Όταν κρυώνουμε, ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα ότι πρέπει να ζεσταθούμε γρήγορα. Αυτό το μήνυμα συχνά ερμηνεύεται σαν ανάγκη για κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, καθώς τα σάκχαρα και τα άμυλα που περιέχουν δίνουν την αίσθηση “θερμότητας» στο σώμα μας. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί μεν το χειμώνα αυξάνεται η όρεξή μας, αλλά δεν αυξάνεται η όρεξή μας για σαλάτες και φρούτα. Χρειαζόμαστε κάτι πιο “παχυντικό».
Εκτός από την πτώση της θερμοκρασίας, ένας ακόμη λόγος για την αυξημένη μας χειμερινή όρεξη είναι η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας. Το χειμώνα νυχτώνει νωρίς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει “εποχιακή συναισθηματική διαταραχή», ένα είδος κατάθλιψης το οποίο εμφανίζεται όταν οι μέρες μικραίνουν και φεύγει όταν έρχεται η άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα συμπτώματα είναι μελαγχολία και λήθαργος. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από “εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνη στο αίμα. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να επιφέρουν ισορροπία στα αντίστοιχα επίπεδα στο αίμα.
Τέλος, μια ακόμη ορμόνη που σχετίζεται με την αυξημένη όρεξη το χειμώνα είναι η μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη του ύπνου, γιατί μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία και ανάγκη για ξεκούραση και επιπλέον αυξάνει την όρεξή μας για φαγητό. Ο οργανισμός μας αντιδρά στην έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας παράγοντας μελατονίνη. Όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι πέφτουν τα επίπεδα ενέργειάς μας και κρυώνουμε. Συνεπώς, θα αναζητήσουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι οποίες θα μας δώσουν την αίσθηση “ζεστασιάς».
Για να καταπολεμήσουμε την ανάγκη για περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε. Η γυμναστική μας δίνει περισσότερη ενέργεια, αποβάλλει το στρες, μας κάνει να νιώθουμε καλά και βοηθά στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως λευκό ρύζι και λευκή ζάχαρη, καθώς υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά και επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Αντίθετα, οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, στο μαύρο ρύζι, στα λαχανικά και στα φρούτα μας δίνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και εξισορροπούν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.
Πηγή:
http://www.webmd.com/diet/control-your-winter-appetite
http://www.mindbodymotion.com.au/why-do-we-eat-more-in-winter-than-summer/
The post Ο χειμώνας ανοίγει την όρεξη appeared first on KaliKardia.gr.
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/%CE%BF-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%BE%CE%B7/