Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Η διατροφή την περίοδο των γιορτών

H diatrofi ton giorton
 
Τα Χριστούγεννα τελειώνουν και ο φόβος πολλών είναι πως να διατηρήσουν το νούμερο της ζυγαριάς σταθερό χωρίς ωστόσο να χάσουν την απόλαυση του γιορτινού τραπεζιού. Το μυστικό είναι το μέτρο!
Αρχικά, θα πρέπει να τονίσω πως η σκέψη του να μείνω νηστικός όλη την ημέρα και να φάω μόνο στο εορταστικό τραπέζι για να πάρω λιγότερες θερμίδες είναι λάθος. Η στέρηση και το αίσθημα των ενοχών δεν αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθεια για μια υγιεινή διατροφή. Το πιθανότερο είναι να καταναλώσετε λαίμαργα πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποθηκεύσετε λίπος αλλά να νοιώθετε και έντονη δυσφορία μετά το γεύμα. Ξεκινήστε λοιπόν με ένα υγιεινό πρωινό και τηρήστε τα ενδιάμεσα ελαφριά σνακ έτσι ώστε φτάνοντας στο εορταστικό τραπέζι η πείνα σας να είναι σίγουρα λιγότερη.
Φτάνοντας στο γιορτινό τραπέζι δε θα πρέπει να ξεχάσετε να γεμίσετε το μισό σας πιάτο με σαλάτα και το υπόλοιπο μισό με το φαγητό της επιλογής σας. Εάν τελειώσει το πρώτο πιάτο και εξακολουθείτε να πεινάτε επαναλάβετε την ίδια διαδικασία. Μασήστε καλά το φαγητό σας και καταναλώστε μικρές μπουκιές ώστε να χορτάσετε γρηγορότερα χωρίς να έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα θερμίδων, αλλά ταυτόχρονα να έχετε απολαύσει το φαγητό της αρεσκείας σας. Προσοχή θα πρέπει να δωθεί επίσης και στην κατανάλωση του αλκοόλ, καθώς 1γρ. αλκοόλης αποδίδει στον οργανισμό 9 θερμίδες. Αυτό σημαίνει πως αυξημένη κατανάλωση μπορεί να εκτοξεύσει τις θερμίδες του ημερήσιου διαιτολογίου. Καλό θα ήταν επίσης να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν το φαγητό καθώς θα σας αυξήσει την όρεξη.
Σημαντική θέση στην καθημερινότητά μας τις ημέρες των εορτών έχουν τα γλυκά και κατά κύριο λόγο οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Δε χρειάζεται να τα αποφύγετε, αρκεί να θέσετε ένα όριο στον εαυτό σας. Ένα γλυκό την ημέρα, κατά προτίμηση μελομακάρονο καθώς είναι λιγότερο λιπαρό. Μην αντικαταστήσετε ωστόσο το φρούτο σας με το γλυκό. Καταναλώστε πρώτα το φρούτο και στη συνέχεια το γλυκό. Με αυτό τον τρόπο θα θωρακίσετε τον οργανισμό σας με τις βιταμίνες που θα σας προσφέρει το φρούτο και επίσης θα απολαύσετε το αγαπημένο σας έδεσμα.
Η φυσική δραστηριότητα την περίοδο των εορτών είναι ένας καλός τρόπος να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση και το βάρος σας σε καλά επίπεδα. Χορέψτε, κάντε τις γιορτινές σας αγορές με τα πόδια, κάντε κάποιο σπορ που δεν έχετε το χρόνο να κάνετε τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου και διασκεδάστε με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Τέλος, μην παραλείπετε να πίνετε νερό στην διάρκεια της ημέρας. Εκτός από το ότι προσφέρετε ενυδάτωση στον οργανισμό σας, προκαλεί μία αίσθηση κορεσμού που θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε μικρότερες μερίδες.
  • διατροφή
  • γιορτές

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/diaita/kathimerini-diatrofi/item/4012-%CE%97-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%8E%CE%BD