Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Η πόλη που φρακάρισε

h frakarismeni polh
Το αυξημένο σάκχαρο, η αυξημένη χοληστερόλη και η υψηλή πίεση είναι τρεις από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η δράση τους εκφυλίζει τις αρτηρίες κάνοντας τες σκληρές και δύσκαμπτες, ενώ προοδευτικά δημιουργούνται αθηρωματικές πλάκες που οδηγούν σε στένωση της αρτηρίας.
Η καρδιά, στην προσπάθεια της να τροφοδοτήσει το σώμα με φυσιολογική ροή αίματος από την στενωμένη αρτηρία, αυξάνει περισσότερο την πίεση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση της αθηρωματικής πλάκας με συνέπεια την απόφραξη μιας μικρότερης αρτηρίας που ακολουθεί. Ο Ferry Metaferry, ένα ερυθρό αιμοσφαίριο που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, βρίσκεται μποτιλιαρισμένος κάπου μέσα στις αρτηρίες και μας διηγείται την ιστορία του.
Γεια! Με λένε Ferry Metaferry και ζω στο σώμα του παππού. Η μαμά μου η ερυθροποιητίνη και μπαμπάς μου ο μυελός μου χάρισαν ένα ποδήλατο και μ’ αυτό κάνω βόλτες σ’ όλο το σώμα του παππού. Το σώμα του παππού είναι μια τεράστια πόλη γεμάτη παιχνίδια, γέφυρες, σπηλιές, καταρράκτες και πάρκα με τσουλήθρες, κούνιες, τροχούς και τραμπολίνα!
Κάθε μέρα μαζί με τα αδέρφια μου βγαίνουμε στους δρόμους με τα ποδήλατα μας για να φτάσουμε σε όλα τα πάρκα(όργανα). Στην αρχή οι δρόμοι(αρτηρίες) είναι πολύ μεγάλοι και μαζί μας ταξιδεύουν μηχανές, αυτοκίνητα, φορτηγά ακόμα και νταλίκες(πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά, κ.λ.π.) αλλά όταν φτάσουμε στο πάρκο οι δρόμοι γίνονται στενοί και μικροί(τριχοειδή αγγεία), ίσα ίσα που χωράμε να μπούμε μέσα. Αυτό όμως δε μας εμποδίζει, κάθε άλλο! Μόλις μας βλέπει ο υπεύθυνος(εκλεκτικά διαπερατή μεμβράνη του κυττάρου) του πάρκου μας φωνάζει με χαρά: “εεε εσείς τα κόκκινα μικρά πλασματάκια (ερυθρά αιμοσφαίρια) ελάτε! Περάστε μέσα να παίξετεεεεε! Περάστεεε, φέρτε και τα αδέρφια σας, όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά!» Και εμείς για αντάλλαγμα αφήνουμε στο πάρκο το πουγκί που μας έδωσε η μαμά που έχει μέσα τροφή και αέρα για να κρατάει το πάρκο ζωντανό και καθαρό και τον υπεύθυνο χορτάτο. Η μαμά λέει πως αν ξεχάσουμε ποτέ το πουγκί με την τροφή και τον αέρα τότε το πάρκο θα ερημώσει, θα καταστραφεί και στο τέλος θα κλείσει για πάντα.
Τελευταία αργούμε όλο και περισσότερο να φτάσουμε στα πάρκα. Η κίνηση στους δρόμους έχει αυξηθεί πολύ και η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική. Οι δρόμοι πλέον δεν είναι καθαροί σαν άλλοτε. Από την ημέρα που ξεκίνησαν τα ζαχαρωτά(σάκχαρο) να κυκλοφορούν μαζί μας όλα άλλαξαν. Κάνουν ζημίες και προκαλούν καταστροφές στους δρόμους με αποτέλεσμα εμείς να μην μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα στα πάρκα. Πετούν στο δρόμο άδειες σακούλες από πατατάκια, χαρτιά από σοκολάτες, συσκευασίες από μπισκότα, κουτάκια αναψυκτικών και δίσκους από γλυκά. Γράφουν στα διαζώματα(τοιχώματα αρτηριών) και λερώνουν τους τοίχους με τα γεμάτα σοκολάτες βρώμικα χέρια τους, ενώ πολλές φορές κολλάνε επάνω μας σαν βδέλλες (γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη) και εμείς αναγκαζόμαστε όπου πάμε να τους κουβαλάμε μαζί μας. Αλλά αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι όταν πιάνουν κουβέντα μεταξύ τους στην μέση του δρόμου αδιαφορώντας για την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλούν.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά! Κάθε μέρα κάνουν πορεία τα χοληστερινάκια. Πρόκειται για μικρά κίτρινα ανθρωπάκια με κοντά ποδαράκια, κοιλίτσα και μάγουλα τα οποία στο ένα χέρι κρατάνε πάντα ένα λουκάνικο και στο άλλο μια χούφτα πατάτες τηγανιτές ενώ στη πλάτη τους έχουν κόλλα. Διαμαρτύρονται γιατί θέλουν να μπαίνουνε και αυτά στο πάρκο για παιχνίδι αλλά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον υπεύθυνο όπως εμείς που κρατάμε το πουγκί μας. Έτσι ο υπεύθυνος τους αφήνει απέξω και αυτά μόλις ακουμπήσουνε την πλάτη τους στον τοίχο κολλάνε μη μπορώντας να φύγουν (δημιουργία αθηρωματικής πλάκας). Αρχικά υπήρχαν παντού κολλημένοι και διάσπαρτοι εδώ και εκεί όμως στην συνέχεια έγιναν τόσοι πολλοί που άρχισαν να κολλάει ο ένας επάνω στον άλλο, ώσπου στο τέλος αυτός ο μεγάλος δρόμος που κάποτε εξυπηρετούσε νταλίκες και φορτηγά έκλεισε τόσο πολύ που σήμερα μοιάζει με συνοικιακό σοκάκι(στένωση αρτηρίας).
Ο υπεύθυνος του πάρκου για να μας βοηθήσει να φτάσουμε στον προορισμό μας και να του πάρουμε το πουγκί με την τροφή και τον αέρα, πήρε το πιεστικό και ξεκίνησε να σπρώχνει με δύναμη ότι σκουπίδι και κολλημένα χοληστερινάκια υπήρχαν στο δρόμο (αύξηση της πίεσης του αίματος). Και τα κατάφερε! Ο δρόμος καθάρισε και άνοιξε πάλι! Όμως όλα αυτά τα σκουπίδια που παράσυρε η πίεση του νερού φρακάρανε το πιο μικρό δρομάκι της πόλης!(απόφραξη αρτηρίας). Το δρομάκι που οδηγεί στο πάρκο της καρδιάς! Και τώρα εμείς δεν μπορούμε να φτάσουμε στο πάρκο της καρδιάς. Δεν μπορούμε να δώσουμε το πουγκί μας με την τροφή και τον αέρα στο υπεύθυνο και φοβάμαι ότι το πάρκο θα ερημωθεί, θα καταστραφεί και θα κλείσει. Κάτι ακούγεται ότι ξεκίνησαν εργάτες με μπουλτόζες , κασμάδες και φτυάρια και προσπαθούν να ανοίξουν ένα άλλο δρομάκι από γύρω όπου θα οδηγεί εκ’ νέου στο πάρκο της καρδιάς(bypass). Ελπίζω να τα καταφέρουνε γιατί ο υπεύθυνος είναι πολύ καλός άνθρωπος, σκέτη καρδούλα, και εγώ δεν θέλω να στερηθεί την τροφή και τον αέρα του. Ας κάνουν όμως λίγο γρήγορα οι εργάτες γιατί αρχίζω να νυστάζω… μουδιάζουν τα πόδια μου… έχω μια ζάλη… πονάει το κεφάλι μου… και δεν θέλω να πάω από τώρα για ύπνο!
Ξεκίνησε με προορισμό τα παιδιά μου αλλά τελικά θα το αφιερώσω στον παππού….
  • ζάχαρο
  • χοληστερόλη
  • πίεση

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/diaita/kathimerini-diatrofi/item/4019-%CE%97-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B5