
Για πολλά χρόνια εμείς οι Έλληνες διατηρούσαμε την υγεία μας σε πολύ καλά επίπεδα, επειδή η καθημερινότητά μας στηρίζονταν στις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής. Μάλιστα, καταφέρναμε να ξεχωρίζουμε από πολλούς λαούς όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής.
Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Οι επιστήμονες από το χώρο της υγείας, προειδοποιούν τακτικά ότι η μεσογειακή διατροφή εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί κλειδί για την καλή μας υγεία, όμως οι περισσότεροι από εμάς φαίνεται ότι παραμένουμε …ανυπάκουοι. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, παρά την τεχνολογική πρόοδο και την ανάπτυξη της επιστήμης, τα στατιστικά στοιχεία για την υγεία μας να μην είναι καθόλου αισιόδοξα.
Η ανάγκη, λοιπόν, να αλλάξουμε άμεσα τις διατροφικές μας συνήθειες και να υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής προκειμένου είτε να προλάβουμε τα απειλητικά χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είτε να μειώσουμε τις επιπλοκές τους, θεωρείται άμεση. Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα το οποίο προκύπτει από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ), που οργάνωσε και υλοποίησε η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 5.000 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών και τα οποία επιλέχθηκαν τυχαία, προκύπτουν ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα για όλους μας, και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη. Το πρώτο ιδιαίτερα αρνητικό αποτέλεσμα αφορά στο αυξημένο βάρος των Ελλήνων, σε όλο το φάσμα ηλικιών, καθώς αποδείχτηκε ότι, με βάση το δείκτη μάζας σώματος, ένας στους δύο Έλληνες έχει βάρος πάνω από το κανονικό, δηλαδή ο δείκτης έχει τιμές πάνω από 26 όταν, σύμφωνα με τις διεθνείς επιταγές, θα πρέπει να είναι το πολύ 25. Μάλιστα το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών είναι υπέρβαροι ενώ το 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι.
Ειδικότερα, στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-29 ετών, το 51% των ανδρών και το 31% των γυναικών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σχετικά με το διαβήτη, η μελέτη απέδειξε ότι περίπου το 11,4% των ελλήνων ζει με αυτή τη νόσο. Συγκεκριμένα το 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών εντοπίζονται με διαβήτη. Από τους δε διαβητικούς, το 14,5% ήταν αδιάγνωστοι, 4% είχαν διαγνωσθεί αλλά δε λάμβαναν θεραπεία, 41% λάμβαναν θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και 41% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.
Επίσης, το 37% των ανδρών και το 34% των γυναικών είχαν αυξημένη χοληστερίνη (35% συνολικά), ενώ πάνω από τα 2/3 των ατόμων ηλικίας κάτω από 50 ετών που έχουν αυξημένη χοληστερίνη είναι αδιάγνωστοι.
Από τα παραπάνω λοιπόν, συμπεραίνουμε, για μια ακόμη φορά, πόσο σοβαρή είναι η επίπτωση του αυξημένου βάρους στην υγεία μας και αυτό που συνιστούν οι γιατροί και για το οποίο συνεχώς προειδοποιούν είναι ότι η διατήρηση της καλής υγείας ξεκινά πάντα από εμάς και τις διατροφικές μας συνήθειες.
Πηγή:
http://emeno.gr/
The post Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αλλάξουμε άμεσα διατροφικές συνήθειες appeared first on KaliKardia.gr.
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82/