Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Οι γιορτές τελείωσαν. Τί πρέπει να τρώμε τώρα;

Η ιστορία της σοκολάτας

Οι ημέρες των γιορτών είναι γεμάτες πλούσια φαγητά, γλυκά και πολύ αλκοόλ. Μόλις όμως οι γιορτές τελειώσουν, νιώθουμε ότι έφτασε η ώρα για αποτοξίνωση από όλες τις καταχρήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Η μετάβαση από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε υγιεινές σαλάτες είναι δύσκολη, αλλά δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε. Νέα ευρήματα αναφέρουν ότι η ξαφνική διακοπή λιπαρών τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όμοια με εκείνα του συνδρόμου στέρησης σε χρήστη ναρκωτικών ουσιών. Γι’ αυτό το λόγο αυτή η αλλαγή στη διατροφή απαιτεί προσοχή.
Μετά από έρευνα παρατηρήθηκε ότι 6 εβδομάδες δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά, ακολουθούμενες από απότομη μετάβαση σε υγιεινή διατροφή, προκαλούν αισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται σε χημικές αλλαγές που συμβαίνουν σε στοιχεία του εγκεφάλου, όπως η ορμόνη ντοπαμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αισθήματος ευφορίας. Επίσης, αυτό μπορεί να δικαιολογήσει γιατί νιώθουμε πεσμένοι και κακοδιάθετοι όταν ακολουθούμε αυστηρή δίαιτα, κυρίως κατά τις πρώτες 2-3 εβδομάδες. Η επιστροφή στην υγιεινή διατροφή αλλά και σε υγιεινό τρόπο ζωής δεν απαιτεί δραστικά μέτρα και ακραίες κινήσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι μικρές σταδιακές αλλαγές για να επανέλθουμε στο σωστό δρόμο.
Αρχικά, πρέπει να κοιμόμαστε καλά, καθώς ο οργανισμός μας θα θελήσει ζάχαρη το πρωί αν του λείπει ύπνος. Ένα ποτήρι νερό είναι απαραίτητο μόλις ξυπνήσουμε για να ξεκινήσουμε την ημέρα. Στη συνέχεια, πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα των γευμάτων μας. Κάθε γεύμα πρέπει να είναι ισορροπημένο, δηλαδή να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά. Επίσης, πρέπει να τρώμε κάθε τρεις ώρες ώστε να διατηρούμε το ζάχαρό μας σταθερό. Αν περάσουν πολλές ώρες ανάμεσα στα γεύματα, η πτώση του ζαχάρου θα ανοίξει την όρεξη για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά. Το μαγνήσιο βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταναλώσουμε τροφές πλούσιες σε αυτό. Μαγνήσιο θα βρούμε στα αμύγδαλα και στους κολοκυθόσπορους, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, στο ψάρι, στα φασόλια, σε προϊόντα ολικής άλεσης όπως το μαύρο ρύζι, στο αβοκάντο αλλά και στην μπανάνα. Τέλος, είναι σημαντικό να προσθέσουμε στη διατροφή μας φαγητά που εξισορροπούν το pH του οργανισμού και το κάνουν πιο αλκαλικό. Τέτοιες τροφές είναι το μαρούλι, το αχλάδι, ο μαϊντανός και τα λεμόνια. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τις φλεγμονές και διατηρούμε το ζάχαρό μας σταθερό.
Αν ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα θα είναι εύκολο να αφήσουμε πίσω μας τη διατροφή των Χριστουγέννων, θα τρώμε υγιεινά και σύντομα θα είμαστε και πάλι σε φόρμα.
Πηγή:
http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/eat-healthy-after-holidays
The post Οι γιορτές τελείωσαν. Τί πρέπει να τρώμε τώρα; appeared first on KaliKardia.gr.
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BC/