Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Γιαούρτι για την επανασίτιση στην νευρική ανορεξία

giaoyrti gia epanasitisi neyriki
 
Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η σωστή μικροβιακή ποικιλομορφία είναι ένα σημάδι καλής υγείας. Στο γαστρεντερικό σύστημα ανθρώπων με διάφορες ασθένειες αυτή η μικροβιακή ισορροπία μεταβάλλεται. Αλλά και σε άτομα με νευρική ανορεξία υπάρχουν μικροβιακές αποικίες πολύ διαφορετικές σε σύγκριση με αυτές των υγιών ατόμων.
Μάλιστα αποδείχθηκε ότι αυτή η μικροβιακή ανισορροπία συνδέεται στενά με κάποια από τα ψυχολογικά συμπτώματα της διατροφική διαταραχή, οδηγώντας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο διατροφικών περιορισμών και μεταβολής μικροβιακών πληθυσμών. Παράλληλα, οι ασθενείς αυτοί έχουν συχνά αυξημένα επίπεδα stress και φλεγμονής, παράγοντες που επίσης εξαρτώνται από την διατροφή και το μικροβιακό αποτύπωμα.
Σε μελέτη διαθρεπτικής παρέμβασης 10 εβδομάδων χορηγήθηκαν 375 g γιαούρτι/ ημέρα, που περιείχε τους προβιοτικούς μικροοργανισμούς L. bulgaricus και S.thermophilus σε μια ομάδα ασθενών με Νευρική Ανορεξία, αλλά και σε μια ομάδα υγιών εφήβων. Στις ομάδες ελέγχου υπήρχαν ομάδες ασθενών και υγιών, που κατανάλωναν 400 ml/ ημέρα ημι-αποβουτυρωμένου γάλακτος. Αξιολογήθηκαν τα υποσύνολα των λεμφοκυττάρων στο αίμα και η in vitro παραγωγή ιντερλευκινών IL-2, IFN-c, IL-1, IL-6 και ο παράγοντας TNF-α, που αποτελούν δείκτες φλεγμονής.
Η κατανάλωση γιαουρτιού υπό την συνδυαστική επίδραση του χρόνου της διατροφικής παρέμβασης είχε σημαντική επίδραση στην μείωση των παραγόντων φλεγμονής, όπως η αναλογία CD4 + / CD8 + και η παραγωγή ΙΡΝ-γ από λεμφοκύτταρα, τόσο σε ασθενείς, όσο σε υγιή άτομα, ενώ η κατανάλωση γάλακτος είχε αρνητική επίδραση.
Συμπερασματικά, συχνά στην θεραπεία επανασίτισης για επανάκτηση σωστού σωματικού βάρους στα άτομα με νευρική ανορεξία προτείνεται να καταναλώνουν τουλάχιστον 500ml γάλακτος και για την πρωτεΐνη και για το φώσφορο για την πρόληψη συνδρόμου επανασίτισης. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η συμπερίληψη ή και αντικατάσταση του γάλακτος από γιαούρτι στην διατροφή επανασίτισης, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο σε μια καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία και σε μείωση των συμπτωμάτων λόγω λακτόζης, αλλά μπορεί να ασκήσει θετικές επιδράσεις σε ανοσολογικούς δείκτες και σε δείκτες φλεγμονής, που σχετίζονται με την διατροφική κατάσταση των εν λόγω ασθενών.
πηγή: Effects of a nutritional intervention with yogurt on lymphocyte subsets and cytokine production capacity in anorexia nervosa patientsEur J Nutr (2006) 45:225–233 DOI 10.1007/s00394-006-0589-8Esther Nova Olga Toro Pilar Varela Irene Lo´pez-Vidriero Gonzalo Morande´ Ascensio´n MarcosReceived: 13 July 2005 Accepted: 1 December 2005 Published online: 7 March 2006
  • ανορεξία
  • γιαούρτι

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/bri-i/diet-soul/diet-diataraxes/item/4021-%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%BE%CE%AF%CE%B1