Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Λιπαρά και υδατάνθρακες που χρειάζεται η καρδιά μας

Η ιστορία της σοκολάτας

Κορεσμένα λιπαρά συναντάμε στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πρόκειται για λιπαρά τα οποία παραμένουν σε σταθερή μορφή όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Τα κορεσμένα λιπαρά, κυρίως σε ποσότητες εκτός των προτεινομένων, βλάπτουν την υγεία μας και η αφαίρεσή τους από τη διατροφή μας είναι απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς μας. Οι πρόσφατες έρευνες όμως δείχνουν πως αυτό δεν είναι αρκετό για να μειώσουμε τη χοληστερίνη και να προάγουμε την υγεία της καρδιάς μας. Αυτό που έχει σημασία είναι με ποιες τροφές θα τα αντικαταστήσουμε.
Μέχρι πρότινος, οι μελέτες επικεντρώνονταν γύρω από τη σχέση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου. Δεν είχε δοθεί βαρύτητα στην αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών. Γι’ αυτό το λόγο, η τελευταία μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα ευρήματά της υποδεικνύουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αντικαθίστανται από συγκεκριμένες τροφές για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς.
Παρατηρήθηκε ότι όσοι συμμετέχοντες κατανάλωναν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και τα αντικαθιστούσαν με χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες, όπως επεξεργασμένα δημητριακά, δεν μείωναν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα, υδατάνθρακες που περιέχονται στο άσπρο ψωμί, στα γλυκά και στις πατάτες μπορούν να αυξήσουν το ζάχαρο και να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2. Η εμφάνιση διαβήτη μπορεί να έχει πολλές επιπλοκές, μεταξύ των οποίων είναι και η καρδιακή ασθένεια. Η μείωση των κορεσμένων λιπαρών, συνεπώς, μπορεί να έχει αρνητικές επιπλοκές.
Αντίθετα, εκείνοι οι οποίοι αντικατέστησαν έστω και 5% των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες μείωσαν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου από 25% σε 9%. Πηγές ακόρεστων λιπαρών αποτελούν τα έλαια, όπως ο ελαιόλαδο, τα οποία διατηρούνται ρευστά σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και οι ξηροί καρποί, οι ελιές και το αβοκάντο. Σύνθετοι υδατάνθρακες υπάρχουν στα λαχανικά, τα φρούτα, το ψωμί ολικής άλεσης και τα όσπρια.
Αν θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, φροντίστε να κάνετε τις σωστές κινήσεις. Μαγειρεύετε με υγιεινά έλαια, όπως ελαιόλαδο ή λάδι από καρπούς, αντί να χρησιμοποιείτε βούτυρο ή μαργαρίνη. Μην καταναλώνετε τσιπς ή μπισκότα ως σνακ, αλλά προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και καρύδια. Τέλος, αν σας αρέσουν τα σάντουιτς, διαλέξτε μαύρο ψωμί ολικής άλεσης, αποφύγετε το πολύ τυρί και προσθέστε στήθος κοτόπουλου αντί για αλλαντικά.
Πηγή:
http://www.dailyrxnews.com/unsaturated-fats-complex-carbohydrates-may-reduce-heart-disease-risk http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/acoc-ufh092415.php
The post Λιπαρά και υδατάνθρακες που χρειάζεται η καρδιά μας appeared first on KaliKardia.gr.
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84/