Σούπερ-μπανανόψωμα

mpananopsomo
 
Η μαγική τους ιδιότητα: να σε γεμίσουν ενέργεια! Σε δύο παραλλαγές για να -μην μπορείς να- διαλέξεις.
Σούπερ-μπανανόψωμο 1- με καρύδα και χουρμά
Για 12 κομμάτια

  • 5 ώριμες μέτριες μπανάνες
  • 160 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης κοσκινισμένο
  • 100 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
  • 65 γραμμάρια σησαμέλαιο
  • 2 κ.σούπας μέλι
  • 2 κ.σούπας γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • Ασπράδι από 2 αυγά
  • 10 γραμμάρια baking powder
  • 1 κ.γλυκού μαγειρική σόδα
  • 50 γραμμάρια καρύδα τριμμένη
  • 10 χουρμάδες κομμένοι στα 6
  • Κανέλα κατά βούληση

Κάνε το πρώτο βήμα προς το Σούπερ-μπανανόψωμο πολτοποιώντας πολύ καλά τις μπανάνες στο μπλέντερ ή με το ραβδομπλέντερ και τοποθέτησε τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ. Ανάμιξε το σησαμέλαιο με το μέλι και πρόσθεσε τα στις μπανάνες. Ανακάτεψε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Πρόσθεσε σταδιακά το αλεύρι και τις νιφάδες βρώμης και στη συνέχεια τη σόδα και το baking powder.
Σε ένα άλλο καθαρό και στεγνό μπολ χτύπησε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα- μέχρι να μπορείς να αναποδογυρίσεις το μπολ χωρίς να την προσγειώσεις στην κουζίνα σου- και με απαλές κινήσεις ενσωμάτωσε τη στη ζύμη. Ήρθε η σειρά να προσθέσεις το γιαούρτι, και τέλος την καρύδα, την κανέλα και τους χουρμάδες.
mpananopsomo2
Σούπερ-μπανανόψωμο 2- με κακάο και φυστικοβούτυρο
Για 12 κομμάτια

  • 5 ώριμες μέτριες μπανάνες
  • 160 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως κοσκινισμένο
  • 100 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
  • 2 κ.σούπας φυστικοβούτυρο ανάλατο
  • 2 κ.σούπας μέλι
  • 40 γραμμάρια σησαμέλαιο
  • Ασπράδι από 2 αυγά
  • 10 γραμμάρια baking powder
  • 1 κ.γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κ.σούπας κακάο
  • Κομματάκια σοκολάτας κατά βούληση

Ξεκίνα πολτοποιώντας τις μπανάνες πολύ καλά μαζί με το φυστικοβούτυρο, ενσωμάτωσε το μέλι διαλυμένο στο σησαμέλαιο και πρόσθεσε –ομοίως με το σούπερ-μπανανόψωμο 1-σταδιακά το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, τα διογκωτικά και το κακάο.
Στη συνέχεια με απαλές κινήσεις ενσωμάτωσε τη μαρέγκα και αν θέλεις (θέλεις!) πρόσθεσε κομματάκια μαύρης σοκολάτας.
mpananopsomo1
Ψήσε τα μπανανόψωμα σε φόρμα για κέικ στους 175 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Θα σιγουρευτείς ότι είναι έτοιμα όταν το μαχαίρι που θα βυθίσεις βγει καθαρό και χωρίς υπολείμματα.
TIPS:
Μπορείς να αντικαταστήσεις τους χουρμάδες με σταφίδες ή άλλο αποξηραμένο φρούτο της επιλογής σου.
Για όμορφο σερβίρισμα λάδωσε τη φόρμα ή τη λαδόκολλα και πασπάλισε τα τοιχώματα με νιφάδες βρώμης. Μπορείς να πασπαλίσεις και τα μπανανόψωμα από πάνω πριν τα φουρνίσεις.
Για να ξέρεις τι θα φτιάξεις, για να ξέρεις τι θα φας:
mpananopsoma synthesi
Και τα δύο μπανανόψωμα έχουν ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό σε λιπαρά, ενώ διαθέτουν ελάχιστα έως και μηδενικά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης.
Περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες διαιτητικών ινών και πρωτεΐνης.

  • συνταγή
  • μπανάνα

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/food/sintages/sweet/item/4026-%CE%A3%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B5%CF%81-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%B1