
Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς καταπολεμά τρεις βασικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό: τα επίπεδα κακής χοληστερίνης, την υψηλή πίεση και το επιπλέον βάρος.
“Υγιεινή» θεωρείται η διατροφή που αποτελείται από 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Αντίθετα, η κακή διατροφή είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες νατρίου, δηλαδή αλατιού, το οποίο αυξάνει την πίεση του αίματος, αυξάνει τον αριθμό θερμίδων και οδηγεί σε παχυσαρκία. Επίσης, κακή διατροφή χαρακτηρίζεται και εκείνη που αποτελείται από πολλά κορεσμένα λιπαρά.
Οι ασθενείς που έχουν πάθει εγκεφαλικό συχνά παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη για φαγητό. Άλλοι δυσκολεύονται να φάνε εξαιτίας προβλημάτων που προκάλεσε το εγκεφαλικό στην κατάποση ή στην κίνηση των χεριών. Είναι σημαντικό να συμβουλεύονται τον ιατρό τους σχετικά με τη διατροφή τους για να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Αν κάποιος έχει περάσει εγκεφαλικό, μπορεί να ακολουθήσει τις ακόλουθες συμβουλές για να κάνει τη διαδικασία του φαγητού απλή και ευχάριστη:
- Επιλέξτε υγιεινές τροφές με έντονη γεύση, όπως ψάρι και εσπεριδοειδή. Ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε πικάντικη γεύση στο φαγητό σας με μπαχαρικά, αντικαθιστώντας το αλάτι.
- Προσθέστε στη διατροφή σας φαγητά με έντονα χρώματα, τα οποία τραβούν την προσοχή και ανοίγουν την όρεξη, όπως σολομός, καρότα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Κόψτε το φαγητό σας σε μικρότερες μπουκιές για να μπορείτε να το μασήσετε πιο εύκολα.
- Διαλέξτε μαλακές τροφές, για παράδειγμα γιαούρτι, μπανάνα, βρώμη, πουρέ και σούπες.
- Αν παρουσιάζετε πρόβλημα στην κατάποση επισκεφθείτε λογοθεραπευτή. Αυτή η πάθηση μπορεί Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά είδη άσκησης; (Ποιά είναι τα πιο αποτελεσματικά είδη άσκησης;)
να ιαθεί. - Αν νιώθετε αδυναμία ή έχετε δυσκινησία στα χέρια, δοκιμάστε ειδικά προσαρμοστικά σκεύη φαγητού, τα οποία είναι κατάλληλα για ασθενείς που έχουν περάσει εγκεφαλικό ή έχουν Πάρκινσον.
Οι ασθενείς που έχουν περάσει εγκεφαλικό συχνά χρειάζονται φροντίδα. Αν βοηθάτε κάποιο οικογενειακό σας πρόσωπο ή φίλο σας, μπορείτε με μικρές κινήσεις να τον κάνετε να νιώσει καλύτερα. Όταν τρώτε μαζί, προσπαθήστε να ακολουθήσετε έναν πιο χαλαρό ρυθμό. Σερβίρετε τροφές που αρέσουν στον ασθενή, προτείνετε υγιεινά γεύματα ή σνακ και παρατηρήστε αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τη μάσηση ή την κατάποση.
Πηγή:
http://www.strokeassociation.org/STROKEORG/LifeAfterStroke/HealthyLivingAfterStroke/Nutrition/Nutrition-Tips-for-Stroke-Survivors_UCM_308569_SubHomePage.jsp
The post Διατροφή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο appeared first on KaliKardia.gr.
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4/