Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Τρόφιμα και Ποτά και η σχέση τους με την στοματική υγεία των παιδιών

paidia kai stomatiki ygeia
 
Είναι αλήθεια, ότι έχουμε ενοχοποιήσει την ζάχαρη όσον αφορά την παχυσαρκία και όλα τα προβλήματα υγείας με τα οποία έχει σχετιστεί, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε λίγο παραμελήσει τη σχέση της με την στοματική υγεία μας και κυρίως των παιδιών μας. Γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη είναι η κύρια αιτία που προκαλεί τερηδόνα και οδηγεί τα παιδιά στον οδοντογιατρό.
Κακές επιλογές για την υγεία των δοντιών
Κακές επιλογές για την υγεία των δοντιών, είναι τα γλυκά, όπως είναι για παράδειγμα τα γλειφιτζούρια, τα ζαχαρωτά, τα μπισκότα, οι γλυκές πίτες, τα κρουασάν, τα κέικ, οι σταφίδες, τα ξερά φρούτα, κ.ά. Οι τροφές αυτές περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό σακχάρων και/ή κολλάνε στα δόντια, παρέχοντας μία μεγάλη πηγή βακτηρίων. Γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν την λιγότερη ζάχαρη που είναι εφικτό, τόσο για την υγεία των δοντιών τους, όσο και για την γενικότερη υγεία τους.
Ακόμη, εκτός από τον περιορισμό στην ποσότητα της ζάχαρης, ιδιαίτερη σημασία έχει η συχνότητα κατανάλωσής της, καθώς άτομα που τρώνε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης μόνο μία φορά φαίνεται να εμφανίζουν σε μικρότερα ποσοστά τερηδόνα σε σχέση με αυτά που έτρωγαν λιγότερο και σε μεγαλύτερη συχνότητα. Ιδιαίτερη προσοχή, θα πρέπει να δίνεται και σε κρυφές μορφές της ζάχαρης, όπως είναι για παράδειγμα τα αναψυκτικά, τα γιαούρτια με πρόσθετα, τα κορν-φλέικς, κ.ά.
Αν επιθυμείται να δώσετε σε κάποιο παιδί ένα γλυκό είναι προτιμότερο να δοθεί μετά από ένα γεύμα, όπου η έκκριση του σάλιου είναι μεγαλύτερη και βοηθά στο να απομακρυνθεί πιο εύκολα η ζάχαρη. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στα αντιβηχικά σιρόπια, καθώς, όπως και τα γλυκά, οδηγούν και αυτά στην διάβρωση των δοντιών. Τα όξινα τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και οι ντομάτες είναι καλό, να καταναλώνονται ως ένα μέρος ενός μεγαλύτερου γεύματος, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των οξέων που περιέχουν, τα οποία ευθύνονται για διαβρώσεις στα δόντια.
Άλλες συνήθειες και τροφές απέναντι στην υγεία των δοντιών
Η σύνθεση ενός γεύματος, καθώς και η σειρά κατανάλωσης των τροφών μπορεί να επηρεάσει τον σμάλτο των δοντιών. Έτσι, η κατανάλωση από ένα κομμάτι τυρί, μπορεί να προστατέψει την διάβρωση των δοντιών, τόσο μετά από ένα όξινο ή ένα πλούσιο σε ζάχαρη γεύμα. Οι καλύτερες επιλογές τροφών για την στοματική υγεία είναι το τυρί, το κοτόπουλο ή άλλα είδη κρέατος, τα καρύδια και το γάλα. Οι τροφές αυτές φαίνεται ότι προστατεύουν τον σμάλτο των δοντιών παρέχοντας το ασβέστιο και τον φώσφορο που χρειάζεται.
Άλλες επιλογές τροφών περιλαμβάνουν τα φρούτα (για παράδειγμα τα μήλα και τα ροδάκινα), καθώς επίσης και τα λαχανικά. Οι τροφές αυτές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο εξασθενεί την επίδραση των σακχάρων που περιέχουν, καθώς επίσης ερεθίζουν περισσότερο την έκκριση του σάλιου (το οποίο βοηθά ενάντια της διάβρωσης, ξεπλένοντας τα υπολείμματα των τροφών και στην ουδετεροποίηση των οξέων). Οι καλύτερες επιλογές σε ροφήματα είναι το νερό και το γάλα. Ενώ ροφήματα πιο πλούσια σε σάκχαρα, όπως είναι για παράδειγμα κάποιος χυμός μπορεί να καταναλωθεί με κάποιο καλαμάκι, ώστε να μην εκθέτετε το στόμα πολύ ώρα στα ροφήματα αυτά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών, είναι απαραίτητη όχι μόνο για την καλύτερη συνολική τους υγεία, αλλά και για την στοματική.
  • τρόφιμα
  • ποτά

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/bri-i/child/item/4055-%CE%A4%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%A0%CE%BF%CF%84%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD