Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Η βιταμίνη D φαίνεται να αποκαθιστά νευρικές βλάβες στην σκλήρυνση κατά πλάκας

sklhrynsh kata plakas kai bitamini D
 
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση, προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα καταστρέφοντας τη μυελίνη, την ουσία που περιβάλλει τις νευρικές ίνες. Μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται ως αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, με ασαφή εξελικτική πορεία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι βιταμίνη D θα μπορούσε να συμμετέχει στην αποκατάσταση των βλαβών της μυελίνης σε άτομα με ΣΚΠ ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη γνωστή ως ‘γ-υποδοχέας RXR’.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη (υποδοχέας της βιταμίνης D) είναι ήδη γνωστό ότι εμπλέκεται στην επιδιόρθωση της μυελίνης. Με την προσθήκη βιταμίνης D σε εγκεφαλικά βλαστοκύτταρα όπου οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες ήταν παρούσες, παρατηρήθηκε αύξηση του ρυθμού παραγωγής των ολιγοδενδροκυττάρων (κύτταρα που παράγουν μυελίνη) κατά 80%. Επιπλέον, όταν η λειτουργία του υποδοχέα αναστάλθηκε, η πρωτεΐνη RXR δεν ήταν πλέον από μόνη της ικανή να διεγείρει την παραγωγή των ολιγοδενδροκυττάρων.
Στο παρελθόν, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D έχουν συσχετισθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η παρούσα έρευνα παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι η βιταμίνη D συμμετέχει στην αναγέννηση της μυελίνης μετά την έναρξη της νόσου. Αν και τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και προκύπτουν από εργαστηριακή μελέτη, η επιστημονική κοινότητα τα αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να αποτελεί στο μέλλον μια αποτελεσματική και ασφαλής αγωγή ανάπλασης της μυελίνης για άτομα με ΣΚΠ η οποία θα στοχεύει στον υποδοχέα της βιταμίνης.
πηγή:
Guzman de la Fuente, A et al.(2015) Vitamin D receptor–retinoid X receptor heterodimer signaling regulates oligodendrocyte progenitor cell differentiation. Journal of Cell Biology
Adapted from a press release by the MS Society
  • βιταμίνη D
  • σκληρυνση

Πηγή: http://diatrofi.gr/index.php/health/cancer/item/4088-%CE%97-%CE%B2%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B7-D-%CF%86%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC-%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CF%82