Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Η μπανάνα παχαίνει;


Από την Τριάδα Τσαπράζη
Πολλές φορές έχω ακούσει από ανθρώπους που έρχονται να με επισκεφτούν ότι η μπανάνα παχαίνει, ότι είναι κάτι το απαγορευμένο
για όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής, ότι είναι τελοσπάντων ο Βελζεβούλ των φρούτων.
Έστω ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Και γιατί οι μαϊμούδες δεν είναι παχύσαρκες; Ξέρω, κουτή ερώτηση.
Η μπανάνα είναι ο καρπός του φυτού Musa, ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα και η συγκομιδή της γίνεται ενώ είναι ακόμα πράσινη επειδή συνεχίζει να ωριμάζει γρήγορα και μετά την κοπή της.
Είναι πηγή φυτικών ινών, καλίου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης C.
Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει πληροφορίες για τη θρεπτική της αξία:

 
Μπανάνα, ωμή
 
Μερίδα των 100γρ
Θερμίδες 89 kcal
Νερό 75%
Πρωτεΐνη 1,1 γρ
Υδατάνθρακες 22,8 γρ
Λίπος 0,3 γρ

Όπως τα περισσότερα φρούτα, βλέπουμε ότι η μπανάνα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες κι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίπος.
Αποτελεί ένα πολύ καλό σνακ καθώς προκαλεί κορεσμό και η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες όπως η πηκτίνη βοηθά την καλή εντερική λειτουργία και την πέψη. Μάλιστα μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς αρκεί να δοθεί προσοχή στο μέγεθος της μερίδας.
Οι μπανάνες είναι καλή πηγή καλίου. Το κάλιο είναι ηλεκτρολύτης και όπως οι υπόλοιποι ηλεκτρολύτες παίζει ρόλο στη ρύθμιση της κατανομής νερού στο σώμα, του pH του αίματος και στη νευρομυϊκή διέγερση. Σε ακραίες καιρικές συνθήκες (π.χ. αύξηση της θερμοκρασίας) και μετά από έντονη άσκηση το σώμα χάνει ένα μεγάλο μέρος του νερού που περιέχει τους ηλεκτρολύτες οπότε και χρειάζεται αναπλήρωση. Επιπλέον, μια διατροφή υψηλή σε κάλιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικά άτομα δρώντας προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία.
Στη μπανάνα βρίσκονται και σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β6 η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση και την ενεργητικότητά μας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια όπως αθλητές, παιδιά και άτομα με έντονη δραστηριότητα. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα παρέχει έως και 33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Β6.
Η βιταμίνης C που περιέχεται στη μπανάνα ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση των ερυθροκυττάρων.
Άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχει σε μικρότερες ποσότητες περιλαμβάνουν: βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, ασβέστιο, σίδηρο.
Πλεονεκτήματα
Καρδιαγγειακό σύστημα
Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα καλίου, ένα μέταλλο το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 0,4 γραμμάρια καλίου. Σύμφωνα με μετανάλυση η κατανάλωση 1.3 – 1.4 γραμμάρια καλίου καθημερινά σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή κατά 26%.
Οι μπανάνες επιπρόσθετα, είναι καλή πηγή φλαβονοειδών τα οποία επίσης σχετίζονται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.
Πεπτικό σύστημα
Εκτός από τις πηκτίνες, οι μπανάνες περιέχουν φρουκτοολιγοσακχαρίτες (υδατάνθρακες που περιέχουν φρουκτόζη). Αυτοί συνήθως δε διαλύονται από τα ένζυμα στο πεπτικό μας σύστημα κι έτσι περνούν από τον πεπτικό σωλήνα στο έντερο όπου και μεταβολίζονται από τα βακτήρια. Η διαδικασία αυτή βοηθά στην διατήρηση της ισορροπίας των «καλών βακτηρίων» του εντέρου και κατ’ επέκταση στη γενική υγεία του πεπτικού μας. Οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες δηλαδή λειτουργούν ως πρεβιοτικάθρέφοντας και ενισχύοντας την ευεργετική χλωρίδα του εντέρου.
Αθλητισμός
Η μπανάνα είναι ένας καλός συνδυασμός θρεπτικών συστατικών και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακων γι’ αυτό και αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές σνακ σε αθλητές τόσο αντοχής όσο και δύναμης. Είναι εύκολη στη μεταφορά, δε «λερώνει», έχει εύκολο ξεφλούδισμα, ωραία γεύση και γι’ αυτό προτιμάται πολύ συχνά. Σε μελέτη που έγινε σε ποδηλάτες βρέθηκε ότι μπορούσε να κρατήσει τα επίπεδα ενέργειας σταθερά όσο μια ισοδύναμη ποσότητα ενεργειακού ποτού. Επίσης λόγω της περιεκτικότητας της σε κάλιο συμβάλλει στην πρόληψη μυϊκών κραμπών.
Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι η μπανάνα αποτελεί μια καλή επιλογή σνακ πλούσιου σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λείπει από ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.

Πηγή: http://theamagazine.gr