Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

10 «αθώες» τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού

Η διατροφή που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια απέχει κατά πολύ από το μεσογειακό πρότυπο που θα έπρεπε να δεσπόζει στη χώρα μας. Όσο κι αν προσπαθούμε να μαγειρεύουμε καθημερινά, ώστε να προσφέρουμε στην οικογένειά μας σπιτικό φαγητό, δεν παύουμε να έχουμε υπεραυξήσει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων (από τα οποία αφαιρέθηκαν πολλές βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία και αντικαταστάθηκαν από λίπος, ζάχαρη και αλάτι) ή τροφίμων που φτιάχνονται από αλεύρι και χημικά συστατικά που απλά δίνουν γεύση. Τα τρόφιμα αυτά είναι πεντανόστιμα και έτσι είναι πανεύκολο να καταναλωθούν, ειδικά από τα παιδιά. Καθώς, όμως, δεν έχουν σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες μας εμποδίζουν από το να νιώσουμε χορτάτοι. Το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από αυτά και μετά να αναρωτιόμαστε γιατί παχαίνουμε –τόσο εμείς όσο και τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες, από το 1980 μέχρι σήμερα τα παιδιά έχουν αυξήσει κατά 160% την κατανάλωση του λίπους και κατά 200% την κατανάλωση της ζάχαρης.

Η παγίδα κρύβεται στο ότι πολλά από τα τρόφιμα που διαφημίζονται ως «καλά» για τα παιδιά, στην πραγματικότητα δεν είναι οι πιο υγιεινές επιλογές, ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Πρόκειται για τρόφιμα που δεν έχουν απολύτως καμία θρεπτική αξία (έναντι άλλων) και που αποτελούν τον σίγουρο δρόμο για την παχυσαρκία, την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Ποια είναι αυτά;

Επεξεργασμένα τυριά και κρέατα

Επεξεργασμένα και συσκευασμένα αλλαντικά σε μερίδες, τυράκια, κρακεράκια κ.α. βρίσκουμε πλέον στο σούπερ μάρκετ, τα οποία μας δίνουν μια εύκολη και γρήγορη λύση για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο. Τα περισσότερα από αυτά, όμως, είναι πλούσια σε λίπος αλλά και σε νάτριο, βάζοντας το παιδί σε κίνδυνο όχι μόνο για παχυσαρκία αλλά και για αρτηριοσκλήρωση.
Τι να προτιμήσετε: Ελαφρώς επεξεργασμένα γαλακτοκομικά και αλλαντικά, με τη χαμηλότερη δυνατή περιεκτικότητα και λίπος και αλάτι.

Κοτομπουκιές

10 «αθώες» τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού
Υπάρχει κάτι πιο νόστιμο; Μάλιστα, επειδή πρόκειται για κοτόπουλο, θεωρούνται από τους γονείς και κάπως υγιεινές –ή έστω, λιγότερο ανθυγιεινές. Για την παρασκευή τους, ωστόσο, απαιτείται τεράστια ποσότητα από αλάτι, συντηρητικά και λίπος.
Τι να προτιμήσετε: Αν είστε έξω για φαγητό και αναζητάτε το λιγότερο κακό πιάτο για το παιδί, επιλέξτε φιλέτο κοτόπουλου ή ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

Δημητριακά με ζάχαρη

Όλα σχεδόν τα παιδικά δημητριακά περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, η οποία οδηγεί στον διαβήτη. Επιπλέον, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε για τις φυτικές ίνες, τα συγκεκριμένα δημητριακά έχουν πολύ λιγότερες από τα πιο «καθαρά» και «σκέτα» δημητριακά π.χ. βρώμης.
Τι να προτιμήσετε: Κοιτάξτε τις ετικέτες των δημητριακών και αναζητήστε κάποια που να περιέχουν τουλάχιστον 5 γρ. φυτικών ινών, και όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.

Μπάρες δημητριακών

10 «αθώες» τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού
Ακούγονται υγιεινή λύση για το πρωινό του παιδιού, ε; Κι όμως, οι περισσότερες από αυτές που πωλούνται στο εμπόριο περιέχουν πολλά σάκχαρα και υδρογονωμένα λιπαρά, ενώ η ποσότητα φυτικών ινών και πρωτεΐνης που περιέχουν είναι ελάχιστη.
Τι να προτιμήσετε: Να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες δημητριακών στο σπίτι.

Λευκό αλεύρι και λευκό ρύζι

Αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής, κι όμως είναι τα πλέον απτά παραδείγματα τροφών από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι θρεπτικές ουσίες. Τη θέση τους, μάλιστα, έχουν πάρει διάφορα χημικά συστατικά.
Τι να προτιμήσετε: Καστανό ρύζι, αλεύρι ολικής άλεσης, καθώς και ζυμαρικά ολικής άλεσης και κινόα.

Έτοιμες, κομμένες φρουτοσαλάτες

10 «αθώες» τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού
Οι έτοιμες, κομμένες φρουτοσαλάτες είναι φτωχές σε ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοχημικά. Ενίοτε περιέχουν ζάχαρη και ίσως κάποιο συντηρητικό.
Τι να προτιμήσετε: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ή έστω κατεψυγμένα λαχανικά (κατά προτίμηση βιολογικά).

Μπισκότα και κέικ

Αυτά που αγοράζουμε έτοιμα στο εμπόριο είναι ουσιαστικά ζάχαρη και λίπος, με λίγο αλεύρι και χημικά.
Τι να προτιμήσετε: Να φτιάχνετε σπιτικά μπισκότα και κέικ, με αλεύρι ολικής άλεσης, καστανή ζάχαρη και όσο γίνεται λιγότερο βούτυρο. Δείτε πεντανόστιμες σπιτικές συνταγές εδώ και εδώ.

Κράκερς και πατατάκια

Φτιάχνονται από αλεύρι, λίπος, αλάτι και πολλά χημικά συστατικά. Τα δε πατατάκια είναι φορτωμένα με επιπρόσθετο λίπος. Καταναλώνοντάς τα συστηματικά, τα παιδιά υπερβαίνουν τα καθημερινά όρια σε θερμίδες και νάτριο.
Τι να προτιμήσετε: Ξηρούς καρπούς ή κριτσίνια που θα φτιάξετε στο σπίτι με αλεύρι ολικής άλεσης.

Συσκευασμένοι φρουτοχυμοί

10 «αθώες» τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού
Αν κοιτάξετε τα συστατικά, στους περισσότερους από αυτούς, θα σοκαριστείτε από τη μεγάλη περιεκτικότητα σακχάρων που μεταφράζονται σε υπερβολικά πολλές θερμίδες. Επιπλέον, περιέχουν τεχνητές χρωστικές και αρώματα που δεν έχουν απολύτως τίποτα να προσφέρουν στο παιδί.
Τι να προτιμήσετε: Φρέσκα φρούτα είτε στυμμένα είτε ολόκληρα (οι παιδίατροι τα προτιμούν, καθώς διατηρούν τις φυσικές τους ίνες).

Ποπ κορν

Μπορεί να μοιάζει εντελώς αθώο, κι όμως είναι το χειρότερο σνακ που μπορείτε να πάρετε στο παιδί σας. Το ποπ κορν που αγοράζετε εκτός σπιτιού φτιάχνεται συνήθως από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, μεταποιημένο αλάτι, μεγάλη ποσότητα λιπαρών, ενώ περιέχει και διακετύλιο, μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες.
Τι να προτιμήσετε: Φρέσκο καλαμπόκι που θα ψήσετε στον φούρνο ή ακόμα και αποξηραμένες νιφάδες καλαμποκιού για να φτιάξετε μόνη σας ποπ κορν στο σπίτι.
 
Πηγή: http://www.mama365.gr