Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Τσαπράζη Τριάδα M.Sc. Med Sci στο γραφείο της στην Αλεξανδρούπολη προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Γονιδιακή Διατροφή

diatrofogenetiki-alexandroupoli-tsaprazi-takas
DNA & Γονίδια
Της Τριάδας Τσαπράζη
Το DNA περιέχει το γενετικό υλικό -τον κώδικα- του κάθε οργανισμού και μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της υγείας του. Τα γονίδια αποτελούν τμήματα του DNA τα οποία καθορίζουν τη σύνθεση των πρωτεϊνών που χρειάζονται οι οργανισμοί για να λειτουργήσουν. Πολλά χαρακτηριστικά μεταδίδονται από γενιά σε γενιά μέσω γονιδίων και είναι αυτά τα οποία θα σκιαγραφήσουν το κατά πόσο ένα άτομο θα παρουσιάσει ή όχι κάποιες παθήσεις.
Γονιδιακή Διατροφή
Διατροφογενετική είναι η επιστήμη που ανιχνεύει τη δράση των θρεπτικών συστατικών στην υγεία μας σε σχέση με τις γενετικές παραλλαγές και τη γονιδιακή έκφραση, αντίστοιχα, επιτρέποντας τη δημιουργία της εξατομικευμένης διατροφής η οποία καθορίζεται από τον προσωπικό μας γονότυπο και βασίζεται στη γνώση των διατροφικών αναγκών του οργανισμού μας.
Τα γονίδιά μας δείχνουν την προδιάθεση
Το ερώτημα που μας ταλανίζει για χρόνια είναι: ευθύνονται τα γονίδια για την παχυσαρκία και τη δύσκολη απώλεια βάρους; Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Ναι, υπάρχουν γονίδια που επηρεάζουν την όρεξη, το μεταβολισμό, την εναπόθεση λίπους και τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου δείχνοντας αν έχουν μεγάλο ή μικρό κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας. Το τρίπτυχο όμως των παραγόντων που συντελούν στην ανάπτυξή της είναι: Γονίδια – Περιβάλλον – Τρόπος ζωής. Αυτό σημαίνει ότι στους 2 από τους 3 παράγοντες μπορούμε να παρέμβουμε.
Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι μη γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον καθορισμό του σωματικού λίπους και οι κυριότεροι απ’ αυτούς είναι η διατροφή και η άσκηση.
Τι δείχνει το test
Ο έλεγχος των γονιδίων δεν υποδεικνύει παθήσεις ή νοσήματα αλλά την προδιάθεση που έχει ο κάθε οργανισμός ανάλογα με τους πολυμορφισμούς στα γονίδιά του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε αν υπάρχει προδιάθεση για κάποιες ασθένειες (π.χ. οστεοπόρωση, διαβήτης τύπου ΙΙ), προδιάθεση για παχυσαρκία σε παιδιά, μπορεί κάποιος να μάθει αν «κουβαλά» γονίδια που συσχετίζονται με μακροζωία και μακρύτερα τελομερή (που αποτελούν δείκτη νεότητας), οι αθλητές και οι αθλούμενοι αν έχουν γενετική προδιάθεση για υψηλές επιδόσεις σε αθλήματα δύναμης ή αντοχής ώστε να επιλέξουν κατάλληλο άθλημα και προπόνηση ή αν είναι γενετικά προδιατεθειμένοι για πρωταθλητές και τέλος πραγματικά εξατομικευμένη διατροφή όπου τα αποτελέσματα του τεστ δε μας υποδεικνύουν τροφές που μας αδυνατίζουν ή μας παχαίνουν αλλά βοηθούν ώστε να υπάρξει η υιοθέτηση της καταλληλότερης δίαιτας (π.χ. χαμηλή σε θερμίδες, λιπαρά ή υδατάνθρακες) ανάλογα με το γενετικό προφίλ, ανάγκες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κατανάλωση καφέ, άλατος και αλκοόλης ή και την ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη (όταν υπάρχει προδιάθεση για συναισθηματική πρόσληψη τροφής).
Πως γίνεται η λήψη δείγματος DNA;
Δεν απαιτείται λήψη αίματος, γίνεται απλά και ανώδυνα με τη λήψη κυττάρων από το εσωτερικό του μάγουλου με ειδικό αποστειρωμένο βαμβακοφόρο στυλεό μέσα σε ένα λεπτό.
Βρισκόμαστε πλέον στον αιώνα των γονιδίων και το μέλλον μας επιφυλάσσει καινούρια δεδομένα σχετικά με αυτές τις ανακαλύψεις. Τα γονιδιακά test λοιπόν έχουν μεγάλη αξία όσον αφορά την πρόληψη, γιατί μπορεί ο καθένας μέσω εξατομικευμένης γονιδιακής ανάλυσης να βελτιώσει τη λειτουργία του οργανισμού του και να βάλει καλύτερες βάσεις για το μέλλον.
 
Πηγή: https://issuu.com/theamagazine/docs/thea_magazine_martios_aprilios_2016