
Η σύντομη παραμονή της τροφής στο έντερο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα ενώ η δυσκοιλιότητα συνδέεται με σημαντικές ασθένειες
Όσο λιγότερο χρόνο παραμένει η τροφή στο έντερο, τόσο λιγότερο επιβαρύνεται το πεπτικό σύστημα από βλαβερά υποπροϊόντα.
Η σύντομη παραμονή και το ταχύ πέρασμα των τροφών μέσα από το έντερο περιορίζει σημαντικά την παραγωγή βλαβερών υποπροϊόντων από τα μικρόβια του πεπτικού συστήματος και προάγει ένα υγιέστερο εντερικό περιβάλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Νature, χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως σημαντικά από την επιστημονική κοινότητα, καθώς αναδεικνύουν την δυσκοιλιότητα ως έναν κύριο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον και ο καρκίνος του παχέος εντέρου . Άλλες παθήσεις οι οποίες συνοδεύονται ως επί το πλείστον από δυσκοιλιότητα είναι ο αυτισμός και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ADHD) .
Παρόλο που η ακριβής κατανόηση των μηχανισμών παραμένει άγνωστη, διαθέτουμε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε ότι ορισμένα κατάλοιπα της δραστηριότητας των μικροβίων στο έντερο επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία συγκεκριμένων κυττάρων του παχέως εντέρου. Η δυσλειτουργία αυτών των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση των προαναφερθεισών παθήσεων.
Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη στο Διατροφολογικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, αποκάλυψαν ότι η εκτεταμένη παραμονή και η βραδεία διέλευση της τροφής μέσα από το έντερο ευνοεί την πολυπληθή παρουσία διαφόρων μικροβιακών τύπων. Παράλληλα τροποποιείται και η διαδικασία της πέψης, με την διάσπαση των πρωτεϊνών να πραγματοποιείται πριν από την διάσπαση των υδατανθράκων. Αντιθέτως, η ταχεία διέλευση της τροφής μέσα από το έντερο αναδείχτηκε ως αιτία σύνθεσης υποπροϊόντων τα οποία βοηθούν στην ανανέωση του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Η παρατήρηση αυτή υποδηλώνει πως μία ποικιλόμορφη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος δεν ταυτίζεται απαραίτητα με ένα υγιές μικροβιακό οικοσύστημα.
Τα ακριβή λόγια της επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Tine Rask Licht ήταν τα εξής: “Η έρευνά μας έδειξε με απλά λόγια ότι όσο περισσότερο χρόνο παραμένει το φαγητό στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερα επιβλαβή μικροβιακά προϊόντα αποικοδόμησης θα παραχθούν. Αντιστρόφως, όταν η χρονική διάρκεια παραμονής είναι μικρή, παράγεται μεγαλύτερος αριθμός ουσιών εποικοδομητικών για την ανανέωση της εσωτερικής επιφάνειας του παχέος εντέρου, κάτι που αποτελεί σημάδι ενός υγιέστερου εντερικού τοιχώματος”.
Μεθοδολογία
Στα πλαίσια της μελέτης συνελέγησαν δείγματα ούρων και κοπράνων από 98 ενήλικες. Πιο αναλυτικά, τα δείγματα ελήφθησαν από 61 γυναίκες και 37 άνδρες, ηλικίας μεταξύ 22 και 66 ετών, με σκοπό την διενέργεια δύο μελετών παρέμβασης σε ανθρώπους.
Η δίαιτα που συνήθιζε να καταναλώνει ο κάθε συμμετέχων καταγράφηκε σε μία τετραήμερη διατροφική βάση δεδομένων. Την ημέρα της συλλογής των δειγμάτων όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν το ίδιο τυποποιημένο πρωινό γεύμα, η ενεργειακή αξία του οποίου κυμαινόταν γύρω στα 3000 KJ. Το γεύμα περιείχε 52.6% λίπος, 39.7% υδατάνθρακες και 7-8% πρωτεΐνες.
Συμπεράσματα
“Η παρατήρηση ότι οι μικροβιακοί μεταβολίτες από τον καταβολισμό των πρωτεϊνών εμφανίζονται στο έντερο κυρίως όταν η διέλευση της τροφής είναι μακρόχρονη, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν το προτιμητέο υπόστρωμα για τις μικροβιακές ζυμώσεις. Τα μικρόβια δεν θα προχωρήσουν στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων υδατανθράκων, υπόθεση η οποία ενισχύει και την αντίληψη περί σημαντικού ρόλου που κατέχουν τα πρεβιωτικά“, διαβάζουμε στο πόρισμα της έρευνας.
Οι υπάρχουσες έρευνες δεν μας παρέχουν τις απαραίτητες λεπτομέριες ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς τον τρόπο με τον οποίον η χρονική διάρκεια της διέλευσης της τροφής από το έντερο καθορίζει την μεταβολική λειτουργία του μικροβιώματος. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο εντερικό μικροβίωμα προάγει την υγεία του οργανισμού. Πρόσφατα όμως, παρατηρήθηκε μέσα από αναλύσεις του ανθρώπινου γονιδιώματος ότι η πυκνή σύσταση των κοπράνων (η οποία αποτελεί δείκτη μακρόχρονης παραμονής των τροφών στο έντερο) συνδέεται με ένα πολυποίκιλο μικροβίωμα.
Διατροφικές συμβουλές
Η δρ Licht έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν έναν βασικό παράγοντα που καθορίζει τον χρόνο διέλευσης της τροφής μέσα από το έντερο.
“Εάν θα μπορούσα να δώσω κάποια συμβουλή, θα συνιστούσα μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και να πίνετε πολύ νερό. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση κρέατος διότι οι μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης επιβαρύνουν την διαδικασία της πέψης, στην οποία συμβάλλουν τα μικρόβια του εντέρου, αλλά και επειδή το πολύ κρέας αυξάνει τον χρόνο παραμονής της τροφής στο έντερο. Μία δραστηριότητα που γνωρίζουμε πως μειώνει τον χρόνο παραμονής είναι επίσης η συχνή φυσική άσκηση”, καταλήγει η δρ Licht.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg και άλλα επιστημονικά ιδρύματα.
Πηγή: http://nutrilabs.gr